Home / Blog / Wat maakt een tv-serie cult?

Wat maakt een tv-serie cult?

LATER LEZEN

Series van hoge kwaliteit zijn van levensbelang voor streamingzenders. Het is een manier om de kijker, die per maand betaalt, te behouden als abonnee. Het is waar zenders als HBO op draaien, maar kwaliteitsseries vond je ook in het pre-HBO-tijdperk. Denk aan Twin Peaks of Buffy the Vampire Slayer. Deze series hebben een sterke fanbasis, ook al zijn ze niet bekeken door een breed publiek. Het zijn cult-series.

Fanstudiesonderzoeker Matt Hills ziet drie kenmerken die horen bij zulke cult-series:

1. De auteur
Televisie wordt gemaakt door een team en verschillende afleveringen worden vaak door andere regisseurs geregistreerd. Er is dus geen duidelijke ‘auteur’ aan te wijzen zoals bij film wel kan. Bij cult-series gebeurt dat wel. Showrunner is de benaming voor de hoofd-producent van een serie, die de creatieve verantwoordelijkheid draagt en dus de hoofdschrijver is, niet alleen betrokken bij het script maar bij de productie als geheel. Zulke showrunners krijgen de status van auteur toegeschreven. Bij cult-series is het idee dat de kijker moet weten wie de auteur is.

2. Een uitgesteld verhaal
Vroeger waren televisieseries episodisch, dat wil zeggen: in één aflevering werd een afgerond verhaal verteld. Omdat mensen lineair keken en niet iedere aflevering zagen, werd er weinig van het verhaal over de afleveringen heen verteld. Cultseries doen dat wel. Zo had ieder seizoen van Buffy een ‘hoofd’-demoon, een waardige tegenstander die niet zomaar verslagen was. Cultseries als Twin Peaks hebben een eindeloos uitgestelde verhaallijn met veel raadsels die in sommige gevallen nooit opgelost worden.

3. Een hyperdiegesis
Diegesis staat voor narratieve wereld, het bedachte universum waarin een serie zich afspeelt. Cultseries hebben een enorm uitgestrekt diegesis, waarvan maar een klein deel zichtbaar is in de serie zelf. Firefly (van Joss Whedon, dezelfde showrunner als Buffy) is daar een goed voorbeeld van: het ruimteschip Firefly doet slechts een klein deel van het universum aan.

Cultseries worden aandachtig bekeken en kijkers schrijven er hoge waarde aan toe. Het zijn zulke series (geweest) die ervoor hebben gezorgd dat je je niet meer hoeft te schamen voor een avond eindeloos kijken.

DEEL DIT BERICHT