Home / Blog / Wees uitzonderlijk en luister naar podcasts

Wees uitzonderlijk en luister naar podcasts

LATER LEZEN

Uw goede voornemen voor 2016 is uiteraard meer podcasts luisteren. Al een jaar of twee wordt ons beloofd dat podcasts dit jaar echt gaan doorbreken. Hans Klis schreef in NRC dat Serial “een van de grootste culturele fenomenen van 2014” was. Deze veelgeprezen podcast behaalde de 100 miljoen downloads en werd veel genoemd in mainstream media, maar is toch de uitzondering die de regel bevestigt. Podcasts zijn er vooral voor een nichepubliek. Er wordt genoeg over geschreven in serieuze kranten, maar echt aanslaan doen ze niet. Lees daarover vooral dit zeer interessante stuk over waarom audio niet viraal gaat.

Mijn eigen podcast Onder Mediadoctoren, die ik samen met Vincent Crone en studenten maak, bestaat al drie jaar in de marge. Dat is niet erg: we maken hem voor een high brow-publiek en zijn blij met onze vaste luisteraars. We hebben geen Enzo Knol-ambities. Net voor de jaarwisseling behaalde hij 1 miljoen abonnees op zijn YouTube-kanaal. In het kleine Nederlandse taalgebied is dat een uitzonderlijke prestatie.

Enfin, podcasts luisteren zal waarschijnlijk voorbehouden blijven aan een kleine groep. Wees dus bijzonder en abonneer u. Handige momenten om te luisteren zijn tijdens het fietsen, autorijden, afwassen, sporten of strijken. U kunt ook gewoon hieronder luisteren. Overigens stellen wij een review op iTunes zeer op prijs. De meest recente aflevering gaat over bewustwordingscampagnes: is alleen vragen om bewustwording van een maatschappelijk probleem wel genoeg?

Graag promoot ik hier ook de wetenschapspodcast van Radio Swammerdam, waarvan nu ook alle afleveringen in iTunes te downloaden zijn.