Home / Blog / Wetenschappers op televisie zijn niet evil maar zijn wel slecht voor de wetenschap

Wetenschappers op televisie zijn niet evil maar zijn wel slecht voor de wetenschap

LATER LEZEN

Denk je aan wetenschappers op televisie, dan denk je aan dr. No, of misschien zelfs wel aan dr. Evil. In hoeverre klopt dat beeld, en leidt de verbeelding van wetenschappers op televisie ook tot een bepaalde houding over wetenschap? In 1985 werd cultivatieonderzoek* uitgevoerd naar de representatie van wetenschappers. De onderzoekers concludeerden toen dat wetenschappers weinig op televisie voorkwamen. Ze werden meestal als ‘goed’ verbeeld, hoewel er relatief meer duistere wetenschappers waren in vergelijking met beroepen als artsen of advocaten. Daarnaast waren het vaak rare snuiters waarmee het slecht afliep. Zware televisiekijkers bleken ook – zoals verwacht in cultivatietheorie – negatiever over wetenschap te denken. Deze studie is nu herhaald en deze maand gepubliceerd [abstract].

Gevaarlijk maar niet slecht
Slechts 1 procent van alle beroepen die op televisie worden afgebeeld is wetenschapper. Meer dan 70 procent van de wetenschappers op Amerikaanse televisie is man (alleen politieagenten en criminelen zijn vaker man). Bijna 90 procent is blank. Opmerkelijk is dat wetenschappers overwegend positief worden afgebeeld (81 procent van de gevallen). Hiermee zijn wetenschappers het positiefste beroep, op politieagenten na. Overigens worden vrouwelijke wetenschappers in vrijwel alle gevallen positief afgebeeld. Desalniettemin wordt wetenschap als een gevaarlijk beroep neergezet: 6,5 procent van de onderzochte karakters sterft.

De onderzoekers vonden geen directe relatie tussen televisie kijken en een negatieve houding ten aanzien van wetenschap. Daarentegen is televisie kijken wel negatief gerelateerd aan kennis over wetenschap. De onderzoekers stellen dat dit komt omdat veel televisie kijken voorkomt dat mensen andere dingen gaan doen waar ze die kennis wel op zouden doen. Kennis over wetenschap leidt overigens tot positievere houding over wetenschap.

De auteurs concluderen dat hoewel de verbeelding van wetenschappers niet sterk is veranderd in 25 jaar, de wijze waarop mensen hun mening vormen aan de hand van televisie wel complexer is geworden.

* Cultivatie is een benadering die veronderstelt dat zware televisiekijkers een wereldbeeld hebben dat gebaseerd is op wat ze op de televisie zien. In deze benadering wordt inhoudsanalyse gecombineerd met grootschalig surveyonderzoek.

Voor een vrolijke kwaadaardige noot uit de populaire cultuur is er de internetmusical Dr. Horrible’s Sing Along Blog

TAGS
DEEL DIT BERICHT