Home / Blog / Ziet Obama er bij Fox News altijd als een eikel uit?

Ziet Obama er bij Fox News altijd als een eikel uit?

LATER LEZEN

Online nieuws ziet er anders uit dan hetzelfde nieuws in de krant. Zo gebruiken kranten een andere layout en meer kleur om hun nieuws online te presenteren. Daarnaast worden er online vaker foto’s bij berichten geplaatst. Het soort foto kan invloed hebben op hoe een lezer de inhoud van een bericht evalueert. De pers wordt er vaak van beschuldigd gekleurd te zijn, met name in de VS. Zou het zo zijn dat conservatieve media aardige foto’s kiezen van conservatieve leiders? In een recent onderzoek [abstract] zijn foto’s van Amerikaanse presidenten geanalyseerd op warmte en competentie om vast te stellen of er een verschil is tussen conservatieve en liberal* media.

Methode
De onderzochte beelden zijn foto’s van George W. Bush en Barack Obama, steeds van tijdens hun presidentschap. De onderzochte media waren FOX.com, Townhall, CNN.com, MSNBC en de Huffington Post. De onderzoekers rekenden de laatste drie tot de liberal media, terwijl de eerste twee als conservatieve titels werden gezien. De beelden werden gecodeerd op competentie (door naar competentie en dominantie te kijken) en op warmte (door naar vriendelijkheid en betrouwbaarheid te kijken).

Gekleurde media
De hypothese van de onderzoekers werd bevestigd: het is inderdaad zo dat conservatieve media foto’s van de conservatieve president Bush kiezen waarop hij competent en warm overkomt, en dat liberal media dit met Obama doen.

Relevantie
Op de uitvoering van het onderzoek valt nogal wat af te dingen. De overeenstemming tussen de codeurs was laag (op alle items onder de .70, een gangbare grens van acceptatie). De indeling van deze media in conservatief/liberal is bovendien discutabel. Het onderzoek is evenwel relevant omdat het laat zien dat niet alleen hoe er over politici wordt geschreven belangrijk is, maar ook hoe deze politici in beeld worden gebracht. Veel onderzoek naar objectiviteit van de media richt zich alleen op tekst – juist omdat beeld zo moeilijk te analyseren is. Een oncharmante foto doet er echter toe.

* Dit onderscheid is gangbaar in de VS. Liberal vertaalt hier niet als liberaal, maar als progressief/links.

Beeld: photoshop van Obama van Sodahead.

DEEL DIT BERICHT