Home / Blog / MIT en Harvard lanceren EDx: gratis lessen van de top

MIT en Harvard lanceren EDx: gratis lessen van de top

LATER LEZEN

Twee video’s over een aankondiging van een nieuw online open source leerplatform van MIT en Harvard. Dit zijn geen kleine jongens, maar een nieuw online leerplatform? Je zou je kunnen afvragen waarom? Maar het is geen concurrent voor Blackboard of SmartSchool, maar een concurrent voor de universiteit bij jou in de buurt.

Het is een nieuwe trend voor topuniversiteiten om online lessen aan te bieden wereldwijd. Stanford begon met zeer succesvolle online lessen, de andere universiteiten volgen nu. Belangrijk: de lessen zijn gratis, wellicht betaal je in de toekomst een klein bedrag voor een certificaat.

Zal dit lokale universiteitslessen vervangen? Ik zie een doktersopleiding nog niet online gebeuren, maar andere vakgebieden zijn niet zo gebonden aan lokatie. Ik denk dat dit zeker iets is waar onze universiteiten moeten mee rekening houden.  Ik denk dat onze beste studenten hier wel eens veel interesse voor kunnen tonen. Zullen onze instellingen credits aanvaarden van deze lessen?

Het is moeilijk te voorspellen hoe dit zal uitdraaien, het kan gaan van een stille dood sterven (denk ik niet), tot een omwenteling in hoger onderwijs. Alhoewel ik huiver bij het voorspellen van omwentelingen, ik denk dat onze universiteiten moeten beseffen dat er opeens dichtbij concurrentie komt van heel ver.

Dit is een gastblog van de Vlaamse onderzoeker, docent en auteur Pedro de Bruyckere. Het stuk verscheen eerder op Pedro’s blog X, Y of Einstein.