Home / Blog / 6 tips om met wappies over complottheorieën te praten

6 tips om met wappies over complottheorieën te praten

LATER LEZEN

Ondertussen kent iedereen wel iemand – een tante of buurman – die online (delen van) complottheorieën deelt. Voor The New York Times schreef opiniemaker Charlie Warzel een artikel met tips hoe je het beste met zulke mensen kunt praten. Zijn advies, op basis van gesprekken met experts, is bedoeld voor vrienden, kennissen en familie waarmee je op goede voet staat en die niet gewelddadig zijn.

1. Vraag waar informatie vandaan komt
Weet iemand hoe Google werkt? Wat een algoritme doet? Welke economische belangen zitten achter platforms? Veel mensen benaderen informatie als ‘natuurlijk’ of ‘magisch’, terwijl informatie dat – uiteraard – niet is.

2. Creëer cognitieve dissonantie
Sommige complottheorieën bleken waar, zoals het seksueel misbruik in de kerk en Watergate. Bespreek hoe zulke schandalen aan het licht zijn gekomen, zoals de rol van klokkenluiders. Bedenk dan samen wat er zou moeten gebeuren als de persoon gelijk heeft. Zo speel je in op twijfel en cognitieve dissonantie. Het is het ‘do your research’-idee omdraaien.

3. Probeer niet te ontkrachten
Het constant factchecking kan ertoe leiden dat mensen zich aangevallen voelen. Bovendien is het vermoeiend. Vragen stellen is productiever.

4. Ga niet in discussie op Facebook
In een privégesprek (desnoods via de telefoon) zijn mensen minder op hun hoede en kan je beter signalen lezen. Bovendien leest niet iedereen mee en kan je in real-time praten.

5. Bespotten en bestraffen werkt niet
Wees aardig, inlevend en geduldig. Wijs mensen niet af. Vergelijk het met iemand die in een misbruikrelatie zit, daar ben je ook niet gemeen tegen.

6. Weet wanneer het genoeg is
Denk na over bij wie je intervenieert en wanneer. Soms kan je niets doen, en is het beter dit te laten.

CC beeld: Cold, Indrid

TAGS
DEEL DIT BERICHT