Home / Blog / AI-stemmen klinken steeds realistischer

AI-stemmen klinken steeds realistischer

LATER LEZEN

In de film S1M0NE (2002) speelt model Rachel Roberts een computer-gesimuleerde actrice, Sim-ulation One (snap je hem?), gemaakt en beheerd door een regisseur gespeeld door Al Pacino. De film schetste een toekomst waarin acteurs van vlees en bloed niet meer nodig zijn. Die toekomst is er (nog) niet gekomen, maar hij wordt wel steeds beter mogelijk. Technology Review stelt dat AI stemacteuren realistischer dan ooit klinken én dat je ze eenvoudig kunt inhuren.

Startups verkopen stemmen voor bijvoorbeeld callcentermedewerkers en gamekarakters. Dankzij deep learning kunnen de subtiliteiten van de menselijke stem goed worden nagebootst, inclusief pauzes en emoties. Daardoor klinken ze niet zo robot-achtig als bijvoorbeeld Siri. Daarvoor zijn trouwens nog steeds menselijke voorbeelden nodig.

Het grote voordeel boven menselijke acteurs is dat een stem makkelijk aangepast kan worden, bijvoorbeeld in het accent. Zo kan bijvoorbeeld een computer-callcentermedewerker voor een klant in Groningen anders klinken dan voor een klant in Brabant. Personalisatie dus.

DEEL DIT BERICHT