Home / Blog / Amerikaanse tieners hebben het vooral leuk op sociale media

Amerikaanse tieners hebben het vooral leuk op sociale media

LATER LEZEN

Het Pew Internet Research Project is het meest toonaangevende internetonderzoek dat in Amerika gedaan wordt. Vorige week lanceerde het een groot onderzoek naar tieners en sociale media. In de VS is nu 95 procent van de tieners online en zo’n tachtig procent zit op sociale media zoals Facebook. Het onderzoek bestond uit drie delen: een representatieve survey onder 799 tieners van 12 – 17 jaar en een van hun ouders of verzorgers; zeven focusgroepen; en expertinterviews.

De resultaten laten onder andere zien dat tieners vinden dat hun leeftijdsgenoten vooral aardig tegen elkaar zijn online. Toch heeft 88 procent wel eens onaardig gedrag gezien. Ter vergelijking: dit is 69 procent onder volwassenen. Vijftien procent geeft aan wel eens slachtoffer te zijn geweest van zulke onaardigheid. Slechts 8 procent is wel eens gepest online. Hoopgevend is dat het overgrote merendeel wel eens heeft gezien dat iemand het opnam voor degene die gepest werd. Deze tieners vertrouwen op hun ouders voor advies om wat te doen in zulke situaties. Tieners worden overigens steeds vaardiger in het beschermen van hun privacy online. Meer dan de helft denkt na over de langetermijngevolgen van bepaalde posts. De meerderheid van de ouders praat met hun kinderen over veiligheid online.

Uit het rapport komt een positief beeld naar voren. Tieners zijn zich bewust van de schadelijke kant van sociale media en bespreken dit braaf met hun ouders. Tegelijkertijd is niet alles pais en vree en gaat er ook nog wel eens wat mis. De online wereld van tieners verschilt daarmee niet van de offline wereld: ook op het schoolplein gebeurt er wel eens wat.

Hier staat de samenvatting, het volledige rapport is hier [PDF].

CC foto: San Jose Library