Home / Blog / Amerikanen doen weinig met wetenschappelijke inzichten

Amerikanen doen weinig met wetenschappelijke inzichten

LATER LEZEN

wetenschapInzichten uit de wetenschap zijn voor meer mensen interessant dan alleen wetenschappers. De laatste tijd wordt er veel aandacht gevraagd voor valorisatie en inzicht in het maatschappelijk nut van wetenschap. Het is daarom goed om te meten wat het publiek doet met wetenschappelijke inzichten. Pew Internet Research deed dat. Ze ondervroegen Amerikaanse volwassenen en Amerikaanse wetenschappers over wetenschap en techniek. De resultaten zijn bedroevend – op vrijwel alle vlakken.

  • Slechts 79% van de volwassenen zegt dat wetenschap het leven van mensen heeft verbeterd.
  • 92% van de (Amerikaanse!) wetenschappers vindt Amerikaanse wetenschappelijke ontwikkelingen de beste in de wereld. De gewone Amerikaanse bevolking is met 54% gelukkig wat bescheidener. Vijf jaar geleden lag dat percentage nog op 65%.
  • Een derde van de volwassenen vindt private investeringen in wetenschap voldoende voor wetenschappelijke vooruitgang. 61% vindt dat overheidsbestedingen daarvoor essentieel zijn.
  • 84% van de wetenschappers vindt het een groot probleem dat het publiek zo weinig kennis heeft van wetenschap.

Tot slot zijn er grote verschillen in de opvattingen van volwassenen en wetenschappers over een aantal wetenschapsgerelateerde kwesties, zoals de figuur duidelijk maakt.

Pew kloof wetenschap

Dergelijk onderzoek bestaat – voor zover ik weet – niet over Nederland.

TAGS
DEEL DIT BERICHT