Home / Blog / Astronauten in de spermawereld: ‘the first man on the pill’

Astronauten in de spermawereld: ‘the first man on the pill’

LATER LEZEN

Sperm worldEens in de zoveel tijd steekt de discussie over de mannenpil weer de kop op (voorbeeld, voorbeeld). Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er dertien nieuwe vormen van anticonceptie bijgekomen. Voor mannen waren dat er nul. Er werden slechts twee bestaande vormen, het condoom en sterilisatie, verbeterd. Hoogleraar Gender en Technologie Nelly Oudshoorn vroeg zich af hoe dat komt [abstract]. Ze stelt dat na WWII de verantwoordelijkheid voor anticonceptie geheel bij de vrouw is komen te liggen. Een van de oorzaken daarvoor is dat er een vrouwenbeweging ontstond rond voortplanting en gezondheid. Voor mannen is die er nooit geweest.

De mannenpil wordt vaak besproken in de media, maar we zien dan steeds dat de vraag wordt gesteld of mannen en vrouwen deze technologie wel zullen accepteren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een idee van ‘hegemonische mannelijkheid’: de normen waaraan een ‘echte man’ moet voldoen.

Oudshoorn kijkt daarom naar hoe artsen en andere onderzoekers van de mannenpil toekomstige gebruikers zien. Wat voor mannelijkheid wordt hen toegeschreven? Ze onderzoekt daarvoor medische publicaties, protocollen en participantenverslagen.

Er komen drie thema’s naar voren. De deelnemende mannen leggen de nadruk op het delen van verantwoordelijkheid met de vrouw (in de naam der gelijkheid), op altruïsme (hun vrouw en misschien wel mensen in Afrika helpen) en het vergroten van hun individuele keuze. Het beeld dat hierbij naar voren komt is dat van de verantwoordelijke, zorgzame man. Dit sluit niet aan bij hegemonische mannelijkheid. De deelnemende mannen vonden dan ook dat zij anders waren dan andere mannen – van wie zij ook weinig steun kregen. De mannen zagen zichzelf als pioniers. Ze gebruikten daarbij opmerkelijk vaak een metafoor van ruimte.

‘The first man on the pill’ is een verwijzing naar de eerste man op de maan. Het was een manier van wetenschappers om hun mannenpil aan te prijzen. Deze terminologie werd overgenomen. De mannen zagen zich als astronauten in de spermawereld die moedig onontgonnen terrein verkenden.

DEEL DIT BERICHT