Home / Blog / Bloggen is een manier om wetenschappers te beschermen tegen journalisten

Bloggen is een manier om wetenschappers te beschermen tegen journalisten

LATER LEZEN

Bloggen is een beetje een archaïsche term geworden. Nieuwsmedia maken nauwelijks onderscheid meer tussen hun offline en online tak. Wat voorheen groepsblogs waren heten nu eerder ‘online magazines’ of ‘platforms’. Toch is er een kleine groep die vasthoudt aan de term: wetenschappers. Het blog is een prachtig kanaal voor wetenschapscommunicatie door onderzoekers zelf.

Sinds 2010 richt ik me volledig op de disseminatie van academische kennis en ik ben dan ook zo iemand die erg gehecht is aan de term. In 2011 gaf ik mijn eerste workshop bloggen aan academici, en sindsdien heb ik veel collega’s (een beetje) enthousiaster gemaakt voor deze praktijk. Ik begin altijd met mijn eigen nare ervaringen met journalisten: het kan voorkomen dat je veel tijd besteedt aan een interview om vervolgens niet geciteerd te worden. ‘Je paste toch niet in mijn verhaal.’ Ook zijn er collega’s die hun onderzoeksresultaten opgeblazen zien worden in de media.

Wie zelf schrijft, is niet afhankelijk van de journalist. Op je eigen blog (of in je eigen podcast) maak je zelf de regels en ben je niet onderworpen aan de logica van de media. Zo schrijf ik hier graag over methode, iets waar journalisten vrijwel nooit in geïnteresseerd zijn. Het is juist die vrije ruimte die academisch bloggen zo aantrekkelijk maakt.

Soortgelijke punten las ik onlangs in een blogpost van socioloog Mark Carrigan. “Rather than turning academics into journalists, it actually holds out the possibility of protecting against this” betoogt hij. Een academisch blog houdt het midden tussen wetenschappelijk onderzoek en de journalistiek. Het biedt de mogelijkheid tot een ander soort vertaling van onderzoek, voor een nichepubliek van geïnteresseerden.

Tegelijkertijd maken blogposts onderzoek én onderzoekers toegankelijker, voor zowel het publiek als voor journalisten.

“Far from subjugating research to journalism, actively participating in this making public of academic knowledge will actually fortify academia against the intrusions of media imperative i.e. the academic blogosphere mediates between academia and the media.”

Bloggende wetenschappers zijn waanzinnig, is de titel van een column van mij uit 2013:

“Ze twitteren en bloggen onvermoeibaar – soms zelfs ronduit enthousiast. Deze onbaatzuchtige helden zwemmen tegen de stroom in omdat ze weten dat hun onderzoek niet alleen leuk en interessant is voor de directe vakgenoten.”

Gelukkig zijn er sindsdien steeds meer wetenschappers bijgekomen die het belang van ‘outreach’ erkennen en die de pen (of microfoon!) opnemen.

Ben je geïnteresseerd in een workshop voor jouw vakgroep of promovendi? Neem dan contact op, ik maak alles op maat. 

DEEL DIT BERICHT