Home / Blog / Boeven vangen met je smartphone

Boeven vangen met je smartphone

LATER LEZEN

In Sherlock, een eigentijdse bewerking van de detectiveverhalen van Sir Arthur Conan Doyle over Sherlock Holmes, lost de speurneus zaken op met behulp van zijn smartphone. Als hij over een lijk gebogen staat stelt hij vast dat de jas van het slachtoffer vochtig is, net als haar kraag, maar haar paraplu niet.  Hij deduceert razendsnel dat ze ergens is geweest waar het regende en stormde, met een windkracht te groot om een paraplu op te zetten. Zijn Weather-app leert hem dat alleen Cardiff zulk weer had in de afgelopen paar uur.

Niet alleen in de populaire verbeelding spelen smartphones een rol bij het opsporen van criminelen. De Nederlandse politie gaf vorige week DePolitieZoekt uit, een app die de gebruiker een overzicht geeft van onopgeloste zaken per regio met beschrijvingen van gezochte verdachten en het misdrijf. De app is gekoppeld aan de al langer bestaande website met dezelfde naam, en werd meteen veel gedownload: zo’n 27.000 keer.

Binnen een paar minuten nadat bijvoorbeeld een supermarkt is overvallen, kan de politie beelden van de overvaller verspreiden onder smartphone-gebruikers in de omgeving. De pakkans neemt daardoor toe. Het is logisch dat de politie dit soort kanalen inzet om het opsporingsapparaat te ondersteunen. Opsporing Verzocht is een klassieker op de televisie, en nu is het tijd voor een nieuwer medium, dat met zijn snelheid over een aantoonbaar voordeel beschikt.

Foto CC: shining.darkness

DEEL DIT BERICHT