Home / Blog / 3D documentaires net zo revolutionair als de draagbare camera

3D documentaires net zo revolutionair als de draagbare camera

LATER LEZEN

Veel documentairemakers streven er naar de kijker het gevoel te geven er echt bij te zijn. Zij brengen – gelijk etnografen – zelf lange tijd door met de mensen die zij verbeelden, om diep op de personen te zitten maar ook om de geïnterviewden zo te laten wennen aan de camera dat deze bijna verdwijnt. Het gaat daarbij dus om zo veel mogelijk ‘de werkelijkheid’ te benaderen. De mate waarin documentairemakers erin slagen dat gevoel van aanwezigheid over te brengen op het publiek hangt naast hun interesse en interviewtechnieken ook af van technologische ontwikkelingen.

De documentaire The Camera That Changed The World die deze week op het IDFA draaide (hier online te bekijken) laat zien hoe in 1960 documentaire maken radicaal veranderde door de komst van de draagbare camera. Documentaires werden eerst gemaakt met zware, vaste camera’s, waardoor het onmogelijk was iemand in zijn dagelijks leven echt te volgen. Met de draagbare camera met geluid zat je dicht op de personages, zoals de docu’s Primary [IMDB] en Chronique d’un Eté [IMDB] lieten zien. In de clip beneden uit Primary zie je hoe presidentskandidaat John F. Kennedy live en in real time gevolgd kon worden, wat je als kijker een bijzonder gevoel van aanwezigheid geeft.

Nu is er een nieuwe techniek die net als de draagbare camera de kijker direct in de documentaire zet. Op het IDFA draaide The Cave Of Forgotten Dreams van Werner Herzog in 3D. Herzog kreeg uitzonderlijke toestemming om te filmen in de Grotte Chauvet waar in 1994 wandschilderingen werden ontdekt van 32.000 jaar geleden. Juist omdat de plek is afgeschermd, is de documentaire zo speciaal: je weet als kijker dat je anders nooit zo dichtbij zou kunnen komen. Daarnaast is 3D de enige manier om de welvingen van de grotten over te brengen. Het resultaat is adembenemend.

In 2005 maakte regisseur James Cameron (die later 3D bij het grote filmpubliek zou laten doorbreken met Avatar) de documentaire Aliens Of The Deep [IMDB] in 3D. Ook hierin stond natuurlijk schoon centraal. Dit jaar stelde legendarische documentairemaker Wim Wenders dat in de toekomst alle documentaires in 3D zullen worden geschoten. Naarmate meer mensen 3D-televisie nemen, zal dit steeds meer waarheid worden. Op naar virtual reality!

DEEL DIT BERICHT