Home / Blog / Iconische Occupy-foto in de remix

Iconische Occupy-foto in de remix

LATER LEZEN

Een van de grote kwaliteiten van Twitter zijn de trending topics. In één oogopslag is zichtbaar wat er op dit moment gebeurt, en waar het gebeurt. Het Nieman Journalism Lab onderwierp de algorithmes die ten grondslag liggen aan de trending topics aan een nader onderzoek. Zij ontdekten dat het systeem van Twitter op zichzelf staande gebeurtenissen een hogere waardering toekent dan voortdurende processen. In andere woorden: het plaatst ‘pieken’ boven ‘permanent’.

What’s next?
De logica achter de trending topics op Twitter sluit daarmee aan bij principes van massamedia, die de neiging hebben kortstondig aandacht te hebben voor dat wat afwijkt. Daar volgt automatisch een blinde vlek uit voor geleidelijke veranderingen of trage trends. Daarom was de ontruiming van het door Occupy-aanhangers bezette Zuccotti Park in New York wél trending, maar de Occupy-beweging zelf niet. Dit principe zou bovendien één van de redenen kunnen zijn dat Occupy lastig te plaatsen is in redactionele kolommen. De wie, wat, waar, wanneer en waarom zijn snel beantwoord, maar op de zesde ´w´: what´s next? blijkt geen antwoord, omdat Occupy die vraag niet wil of kan beantwoorden.

Het is daarom interessant om te zien dat er een foto circuleert die tot Occupy-symbool is verheven. We zien grote historische bewegingen of verhalen  graag vertaald in één iconisch beeld. Denk aan Phan Ti Kim Phúc of Tank Man. Occupy heeft de Pepper Spray Cop. De heeft een grote zeggingskracht en drukt onrecht en onmacht uit. Maar het is het meest treffend dat de foto viral is gegaan, en in vele bewerkte versies over het internet wordt verspreid. In tijd van web 2.0 is een iconische foto geen gefixeerd beeld, maar ontleent hij juist zijn kracht aan de verspreiding van bewerkte versies.

 

DEEL DIT BERICHT