Home / Blog / November kriebelige maand voor vrouwen

November kriebelige maand voor vrouwen

LATER LEZEN

Deze maand is het weer Movember [wiki]: mannen laten hun snor staan om bewustzijn te vragen voor mannelijke gezondheidsproblemen, met name prostaatkanker. Het evenement draait geheel om mannelijkheid: de weelderige snor en prostaatkanker zijn immers voorbehouden aan de man. Sommige vrouwen vinden het vervelend om op deze manier buitengesloten te worden en zoeken naar manieren waarop ook zij kunnen participeren in deze maand.

De oorsprong van de wereldwijde campagne ligt in Australië, waar mannen in 1999 onder de titel “growing whiskers for whiskers” een inzamelingsactie hielden voor de Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals. Sinds 2004 is er een speciale Movember-stichting. Vanaf 2007 verspreidde het idee zich over de wereld en inmiddels groeien in landen als Canada, Taiwan en Tsjechië de snorren in november. In Nederland doen ook veel mannen mee. Aangezien de snor sowieso populair is onder jonge mannen, is november ook de snorrenfeestmaand.

Vrouwen willen ook
In al deze landen zoeken vrouwen naar manieren waarop zij kunnen deelnemen. Zo vinden we oproepen aan vrouwen om hun eigen snorren niet te bleken of waxen in november. Dat zal voor de meeste vrouwen te ver gaan. Je kunt natuurlijk ook gewoon een inzamelingsfeestje met nepsnorren organiseren.  De commercie speelt in op de behoefte van vrouwen bij te dragen door bijvoorbeeld snorrenkleding voor vrouwen te maken.

Vrouwen kunnen natuurlijk ook iets anders laten groeien. We vinden inderdaad oproepen aan vrouwen om hun schaamhaar te laten staan. Een groep Canadese vrouwen organiseert geïnspireerd door Movember Julyna: in de maand juli laten vrouwen hun schaamhaar groeien om bewustzijn te kweken voor baarmoederhalskanker. Dit is nogal een wat letterlijke rip-off van Movember. In plaats van concurrerende acties te bedenken of op een andere manier in de spotlight van mannen te gaan staan, zijn er ook sympathiekere oproepen om heteromannen op bijzondere wijze te steunen:

DEEL DIT BERICHT