Home / Blog / Boom Voyage: kofferspeakers voor hipsters op zoek naar retro-tech

Boom Voyage: kofferspeakers voor hipsters op zoek naar retro-tech

LATER LEZEN

Deze week lanceerde Boom Voyage, een Amsterdams bedrijfje dat speakers inbouwt in oude koffers. Het is de eenmanszaak van de 26-jarige kunstenaar Pieter Verhoeven. Op de website legt hij uit hoe hij altijd al gefascineerd was door vintage koffers – een uitstervend product in de tijd van backpacks en rolkoffers. Daarnaast heeft hij een fascinatie voor speakers. Verhoeven bouwt de boxen in in de koffers, voorzien van een goede batterij en makkelijk aansluitbaar op MP3-spelers. De combinatie is uiterst cool: de koffers zien er stijlvol uit en draagbare boxen zijn bijzonder functioneel. De boomboxen passen in de hipstercultuur.

Twee recente stukken in Cyborgology maken dit duidelijk. PJ Rey legt het verband uit tussen hipsters en low-tech. Hij stelt dat het verlangen naar “low-tech/lo-fi/analog” een uiting van nostalgie is, een verlangen naar een tijd waarin mensen zich echt konden bekwamen in technologie. Hedendaagse technologie is complex, terwijl je vroeger ‘gewoon’ je fiets of radio kon repareren.

In reactie op Rey stelt Nathan Jurgenson dat het niet zozeer gaat om de technologie, als wel om het laten zien dat je de meester van je eigen identiteit bent. Daarom zie je hipsters op fixies (retro low-tech) met een iPhone (complexe high-tech) in hun zak. De kern van het hipsterdom is het zoeken naar authenticiteit en zowel de fixie als de iPhone worden gezien als authentiek.

De kofferspeakers van Verhoeven combineren deze elementen. Ze zijn enigszins uniek, hebben een vintage-gevoel, de hergebruikte onderdelen passen binnen trends van duurzaamheid en de koffers kunnen open zodat de technologie bekeken kan worden. Het is, kortom, een product met veel gevoel van authenticiteit. We verwachten ze dan ook veel te gaan zien in hipster-Amsterdam.

TAGS
DEEL DIT BERICHT