Home / Blog / Nipsters: neonazi’s omhelzen hipsterdom

Nipsters: neonazi’s omhelzen hipsterdom

LATER LEZEN

nipster op instagramDe tijden veranderen. Twee jaar geleden schreef Vrij Nederland over toeristenhaat in Berlijn. De creatieve klasse met hun onafscheidelijke flessen Club Mate werd gehekeld. Hipsters die van uit de hele wereld uitgingen in Neukölln waren niet welkom en neo-nazi’s zouden ze actief aanvallen. Hipsters, ironisch en reflectief als ze zijn, waren zich bewust zijn van de nadelige effecten van gentrificatie. Er werd een tegenbeweging opgericht, de  Hipster Antifa Neukölln, die iedereen uitnodigde in Berlijn te komen feesten alsof het 1945 is.

Hipster is geen beschermde titel. De kledingstijl is al een tijdje volop te koop bij mainstream kledingwinkels en de vele beschrijvingen en parodieën in de media maken het gemakkelijk om hipster te zijn. Hoe opgerekt het begrip is blijkt uit een artikel van Rolling Stone dat Patrick Schroeder portretteert, een 30-jarige extreemrechtse activist met een internetshow:

“Over the past year, partly because of leaders like Schroeder [de and partly because of the unstoppable globalization of youth culture, the hipsterification of the German neo-Nazi scene has begun to gain steam. This winter, the German media came up with a new term, “nipster,” to describe the trend of people dressing like Brooklyn hipsters at Nazi events. Experts have noted that the German neo-Nazi presence on Tumblr and other social networking sites has become sleeker and more sophisticated. Neo-Nazi clothing has become more stylish and difficult to recognize. There’s even a vegan Nazi cooking show. “If the definition of the nipster is someone who can live in the mainstream,” Schroeder explains, “then I see it as the future of the movement.”

In het Rolling Stone-artikel komt ook Andy Knape aan het woord, de voorzitter van de Junge Nationaldemokraten. Duitse neonazi’s als Schroeder en Knape willen aantrekkelijk zijn voor de jeugd. Ze willen nationalisme (het meer politiek acceptabele eufemisme voor nazisme) vriendelijk en ‘cool’ maken en zien in populaire cultuur een goed middel om dat te doen.

Politici die cool willen zijn voor jongeren met populaire cultuur slaan eigenlijk altijd de plank mis. Zo maakte Knape vorig jaar een Harlem-shake-video. Dat is precies hetzelfde idee van cool van een conrector uit pakweg Alphen aan de Rijn. Neonazi’s verhipsteren misschien, maar dat betekent niet dat ze ook verhippen.

UPDATE: Job de Wit wees mij op de hipster jihadi.

Gevonden via Sarah de Lange.

Beeld: nipster is een tag op Instagram. Hier: jongens met T-shirts tegen het verbieden van een rechts-extremistische organisatie in Dortmund. Hipsterelementen: de fannypacks en de fritz-cola in hun hand.