Home / Blog / Nederlandse ambassade jaagt in Brooklyn op hipsters

Nederlandse ambassade jaagt in Brooklyn op hipsters

LATER LEZEN

Van Moof-fiets in New YorkNederlandse ambassades doen veel meer dan beroofde Nederlanders in het buitenland aan een nieuw paspoort helpen. In de VS heeft Nederland naast een ambassade in Washington ook drie consulaten. Die zetten zich actief in om handelsbetrekkingen te bevorderen. Zakenblad Fortune schrijft dat het consulaat in New York achter hipsters in Brooklyn aanzit. Brooklyn, en met name Williamsburg, is de afgelopen jaren booming. De buurt is in tien jaar gegentrificeerd en stroomt over van de hipsters. Die waren eerst van de artistieke soort, nu zie je vooral veel jonge professionals. Dure appartementen zijn verschenen aan de oevers van de East River waar de mensen wonen die voor hippe tech-bedrijven als Makerbot en Kickstarter werken.

Het Nederlandse consulaat wil ervoor zorgen dat Nederland zo goed mogelijk profiteert van wat er in Brooklyn gebeurt. Daarom benadrukt het historische en culturele verwantschap (Brooklyn komt van Breukelen, Amsterdam lijkt op Brooklyn). Deze week vindt het culturele festival Northside plaats. Het consulaat sponsort dit festival (als Dutch Culture USA) en organiseerde een sessie en happy hour waar elf Nederlandse startups hun werk konden presenteren. Dit is meer dan nation branding: de ambassade wil blijvende bruggen bouwen.

De elf bedrijven zijn in New York voor een langere periode, een bootcamp waarin het consulaat workshops geeft en helpt bij het leggen van contacten. Het gaat om Chordify, Clypper International, Dyflexis, Dwillo, Instant Magazine, Pauline van Dongen Innovations BV, Peecho, Screen6, Surfly, Tunemelt en We Share Solar. Het is niet de eerste keer dat de Nederlandse ambassade zoiets organiseert, er is ook in San Francisco ervaring mee.