Home / Blog / Cultural studies leren van een legende

Cultural studies leren van een legende

LATER LEZEN

Henry_JenkinsHenry Jenkins is een van de grootste namen binnen cultural studies, de wetenschappelijke benadering van populaire cultuur. Hij werd vooral bekend met zijn onderzoek naar fans en is verantwoordelijk voor concepten als crossmedialiteit en participatiecultuur. Jenkins is naast onderzoeker ook nog ‘gewoon’ docent. Hij heeft onlangs de literatuurlijst voor een PhD seminar dat hij geeft over communicatie online gezet. Dat is hartstikke handig voor geïnteresseerden, voor oud-studenten die weer eens wat willen lezen of voor doorgewinterde academici die willen afkijken hoe Jenkins het doet. Over de teksten schrijft hij op zijn blog:

“For me, the class is a homecoming of sorts, returning to readings I first encountered in John Fiske’s seminars at University of Iowa and later, University of Wisconsin-Madison, in the early 1980s. Some of them have been classics that I teach in various contexts, some of them I absorbed into my thinking and moved on, but this is the first time I have had a chance to systematically work through this material since, and I am looking forward to the rediscoveries I, through the students, will make along the way.”

De leeslast is zwaar (het is dan ook een vak bedoeld voor promovendi) en staat vol met bekende denkers als Raymond Williams, Angela McRobbie en Nick Couldry. Tezamen vormen de teksten een fantastische kennismaking met of opfrissing van nadenken over de betekenis van populaire cultuur – net als dit blog.

De volledige lijst staat hier. Alle teksten zijn te vinden in bibliotheken van universiteiten met een afdeling Mediastudies.  

TAGS
DEEL DIT BERICHT