Home / Blog / De seksualisering van homo’s: de zaak Bert & Ernie

De seksualisering van homo’s: de zaak Bert & Ernie

LATER LEZEN

Toen ik als kind graag met mijn buurjongetje speelde (het enige beschikbare speelmaatje naast mijn broer), vroegen onze ouders direct ‘oh ga je later met hem trouwen?’ Het is een voorbeeld van hoe (hetero)ouders heteroseksualiteit opdringen aan kinderen.

Kinderen bezien hun vriendschap niet in seksuele termen, en hun ouders waarschijnlijk ook niet. Jongetje en meisje, mannetje en vrouwtje – het zijn potentiële stellen, zonder dat daar direct een seksuele component in zit. Jongetje en jongetje, of meisje en meisje kunnen vrienden zijn. De potentie van een stelletje wordt daar miskend.

Ik weet niet meer hoe ik tegen Bert en Ernie aankeek als kind. Wel weet ik dat ik, toen ik eenmaal groter was, Bert en Ernie als meer dan huisgenoten zag. Ze sliepen bijvoorbeeld in dezelfde kamer. Het was prettig om op te kunnen groeien met dat beeld, het beeld dat twee mannen een stel kunnen zijn. Daar hoeft niet direct seksualiteit aan gekoppeld te worden.

Toen de scenarioschrijver van Sesamstraat in een interview vertelde dat hij ‘zijn’ Bert en Ernie altijd als geliefden [lovers] heeft gezien, leek me dat volkomen logisch. Bert en Ernie houden overduidelijk veel van elkaar en ze wonen samen. Helaas was dat teveel voor christelijk Amerika. De producent van Sesamstraat haastte zich te zeggen dat ze beste vrienden zijn maar dat ze poppen zijn en daarom geen seksuele oriëntatie hebben. Dat is natuurlijk onzin. Heel veel muppets en karakters uit Sesamstraat zijn overduidelijk hetero.

Het ging helemaal niet over seks, waarom dan kiezen voor de term ‘seksuele oriëntatie’? Zo werden Bert en Ernie onnodig geseksualiseerd zoals dat vaker gebeurt wanneer holebi’s uit de kast komen. Ook al heb je nog nooit seks gehad, de hele wereld moet ineens iets weten over je seksuele voorkeuren – terwijl dit bij hetero’s en de automatische assumptie van heteroseksualiteit niet zo is. Ik hoop dat de producent van Sesamstraat op zijn woorden terugkomt. Dat hij zegt dat Bert en Ernie niet alleen beste vrienden zijn, maar ook geliefden. En dat wat zij in bed doen, privé is. Als ze er iets over kwijt willen, is dat aan Bert en Ernie zelf.

DEEL DIT BERICHT