Home / Blog / Documentaire over QAnon laat zien hoe een internetspelletje uitmondde in massahysterie

Documentaire over QAnon laat zien hoe een internetspelletje uitmondde in massahysterie

LATER LEZEN

Op 6 januari 2021 bestormde een uitzinnige menigte het Amerikaanse Capitool. Trump-aanhangers drongen de Senaat binnen en onder hen bevonden zich veel mensen die geloven in QAnon. Het was de apotheose van argwaan die al een tijdje broeide in de krochten van het internet, maar die dankzij corona het grote publiek kon bekoren. Documentairemaker Cullen Hoback raakte al in 2017 geïnteresseerd in de QAnon-beweging. Zijn serie Q: Into the Storm, uitgezonden door HBO, is een absolute must-see voor iedereen die deze complottheorie wil begrijpen.

QAnon wordt gevoed door Q, een mysterieus persoon die het doet voorkomen alsof hij Q clearance heeft, een veiligheidsmachtiging van het Amerikaans leger. Deze Q ‘dropte’ verschillende aanwijzingen en aansporingen op het berucht platform 8chan, waar anonimiteit voorop stond en alles gepost kon worden. Q verwierf snel volgers in de internetgemeenschap, zoals vloggers die zijn cryptische boodschappen ‘vertalen’ voor een groter publiek.

Hoback heeft ongekende toegang verworven tot de eigenaren van 8chan. Hij heeft hen jarenlang gevolgd om te proberen te achterhalen wie Q is. Zijn zoektocht is een belangrijke les in internetgeschiedenis, over het ontstaan en de aard van 4chan, 8chan en de opvolger 8kun. De beheerders van die sites blijken te passen in het stereotiepe internetnerd. Q: Into the Storm gaat steeds van het hele kleine, de betrokken individuen, naar het hele grote: malafide opzet van Amerikaanse politici/hun spindoctoren, mensen die getraind zijn in psy ops (psychologische oorlogvoering).

Dat betekent dat je als kijker meegaat in het konijnenhol, in de complottheorie. Het wordt duidelijk dat QAnon eerst een spelletje was, en dat Q het ook op die manier ziet. Maar de grenzen tussen echt en cyber lopen door elkaar. Wat online gebeurt, heeft consequenties in de echte wereld. Aan het einde van de documentaire denkt Hoback te weten wie Q is. Op dat moment is echter al duidelijk dat Q de beweging allang niet meer controleert.

DEEL DIT BERICHT