Home / Blog / Drugsgebruik in de stad anders dan op het platteland

Drugsgebruik in de stad anders dan op het platteland

LATER LEZEN

Ton Nabben bij OBATon Nabben promoveerde in 2010 op ritme, roes en regels in het Amsterdamse uitgaansleven. Hij is als drugsonderzoeker verbonden aan het Bonger Instituut, waar hij zijn onderzoek voortzet. Op 29 september was hij te gast bij OBA Live. Hij sprak daar onder andere over de verschillen tussen drugsgebruik in de stad en op het platteland. De stad biedt duidelijk een vermaaksindustrie aan, met clubs en festivals. Ook in dorpen worden er festivals georganiseerd, maar die zijn minder frequent.

Nabben legt uit dat de middelen hetzelfde kunnen zijn, maar dat de setting van het drugsgebruik verschilt tussen stad en platteland. Daar gebeurt het niet alleen op feesten, maar ook doordeweeks, bij het sluisje, in de keet. In de dorpen trekken hoogopgeleide jongeren weg en blijven de laagopgeleiden achter, die geen drift hebben om naar de stad te gaan. Er is meer een straatcultuur met meer risicogedrag. Er zijn ook verschillen in de soorten dancemuziek die populair zijn: hardstyle meer op het platteland, techno meer in de stad.

Het is belangrijk te onthouden dat de grootste groep jongeren op het platteland niet gebruikt, zo zegt Nabben. Er zijn ook grote verschillen tussen dorpen. Zo is Rucphen (Noord-Brabant) echt een GHB-dorp. Er zijn daar honderd verslaafden op een heel kleine bevolking. Om drugsgebruik te begrijpen moet je altijd kijken naar het samenspel tussen aanbod, beleid en tijdsgeest. Ook andere factoren spelen mee. Zo schrijft Nabben de opkomst van cocaïne in de jaren ’90 mede toe aan de opkomst van de mobiele telefoon, waardoor coke scoren makkelijker is geworden.

Later gaat het gesprek over de roes als idee – dat we al bij de Grieken zagen – en het constante carnaval dat we nu beleven. Een festival is een samenkomst van gelijkgestemden waar magische dingen gebeuren en gevoelens van onveiligheid wegvallen, vertelt Nabben. Nabben benadrukt daarbij dat het opmerkelijk is dat er zo weinig mis gaat. De schadelijkheid is niet het middel, maar de aard van het gebruik besluit filosoof Ad Verbrugge.

TAGS
DEEL DIT BERICHT