Fandom, Big Tech en LOTRTROP-memes
Vanuit een fanstudiesperspectief is het vrij voorspelbaar: er verschijnt een nieuwe serie of film van een bestaande franchise en een deel van het fandom wordt boos. Zo ook met Lord of the Rings: the Rings of Power, de serie die eind deze zomer uitkwam op Amazon. De klachten komen neer op onvrede over wat met het bronmateriaal is gedaan. Zulke onvrede wordt geuit in posts, maar ook met memes. In een artikel op Diggit, het blog van de opleiding cultuurwetenschap van Tilburg University, bespreekt Inge Beekmans deze memerijen. Ze wijst vooral op de relatie met Big Tech.
Veel grote namen in die industrie zijn verzot op de fantasyreeks. Zo noemde PayPal-oprichter Peter Thiel een van zijn bedrijven Palantir Technologies (een palantir is een magisch object) en Facebook-medewerker Palmer Luckey is nu de baas van Anduril Industries, vernoemd naar een mythisch zwaard. Volgens Beekmans was het slechts een kwestie van tijd dat LotR-fan Jeff Bezos de rechten zou willen kopen. Amazon betaalde $250 miljoen voor de rechten om televisieprogramma’s te maken gebaseerd op boeken – wat niet het zelfde is als de volledige rechten kopen. Amazon is dus beperkt in wat ze kunnen doen.
Beekman analyseerde memes gepost op Twitter en zag veel racisme en woede over de casting, net als antiwoke berichten. Ook wordt er neergekeken op de kwaliteit en de manier waarop afgeweken wordt van de boeken: veel memes zetten beelden van ‘high quality’ art naast ‘low quality’ of amateurtekeningen om aan te geven hoe slecht ze de serie vinden. Een deel van de tweets richt zich daarbij specifiek op Bezos’ rol in het vermeend verpesten van hun object van fandom.
Interessant zijn de meta-memes, memes over memes. Daarin wordt vaak een connectie gemaakt met het gelijktijdig verschenen House of the Dragon, een prequel op Game of Thrones. Er waren maar weinig memes die verwezen naar specifieke scènes – wellicht omdat deze boze fans die niet hebben gezien?
Beekman concludeert dat deze fans met deze memerijen duidelijk maken hoe groot het verschil is tussen hun betekenisgeving aan Tolkien en die van Silicon Valley. Amazon zou slechts oppervlakkige intenties hebben. Dat betwijfel ik. Amazon is als bedrijf gericht op winst maken. Het ‘openen’ van het werk van Tolkien betekent waarschijnlijk dat je een veel groter publiek kunt aanspreken dan deze groep diehard-fans, die je toch nooit volledig kunt plezieren precies omdat ze diehard-fans zijn.
Onderling mopperen fungeert als een manier om de onderlinge banden te versterken, creatieve en grappige memes bedenken verleent status. Zo zijn de fans verenigd in hun afkeer, zonder hun fandom los te laten. Zo vormen ze een deel van het publiek dat voor andere partijen (commercieel of politiek) op andere momenten interessant kan zijn/worden. Zie ook: Star Wars: The Last Skywalker.