Home / Blog / Kunnen baby’s geesten zien (of: waarom The Guardian internetgrappen kopieert)

Kunnen baby’s geesten zien (of: waarom The Guardian internetgrappen kopieert)

LATER LEZEN

We schreven hier al eerder over hoe jammer het is dat ‘Yahoo! Answers’ verdwijnt. Het is aanleiding voor allerlei media om te grasduinen in de beste antwoorden op de gekste vragen. Zelfs The Guardian, toch een van de meest respectabele kranten ter wereld, trekt op die manier clicks. Zij kozen voor ‘kunnen baby’s geesten zien’ als kop. Daaronder volgen twaalf vragen met integraal afgedrukte antwoorden.

Nu zijn lijstjes sowieso interessant: we vinden het prettig om onszelf af te laten leiden door 5, 7 of 29 voorbeelden van iets. Door er een cijfer aan te hangen, kan de lezer een inschatting maken van hoeveel tijd het hem gaat kosten: ja, ik heb inderdaad ruimte in mijn agenda om 88 schattige kittens te bekijken.

Dat The Guardian deze Yahoo-content doorplaatst vind ik extra interessant omdat aan auteursrecht niet meer gedacht wordt: deze antwoorden zijn onderdeel van het publiek domein en dat is dat. Bovendien onderstreept het de open aard van het internet: als we nu overal deze antwoorden plaatsen, kan deze content niet verdwijnen. Daarom kunnen wij hier niet achterblijven.

 

TAGS
DEEL DIT BERICHT