Home / Blog / Game-docu’s: over nerds en wereldrecords

Game-docu’s: over nerds en wereldrecords

LATER LEZEN

Op het IDFA werd Ecstasy of Order: The Tetris Masters vertoond, een documentaire over een groep Tetris-spelers die zich voorbereiden op het wereldkampioenschap klassiek Tetris. De ‘klassieke’ versie is de NES-versie, die in Amerika het meest populair is. De film verhaalt over het ontstaan van de game (ontworpen door een Russische wetenschapper in 1984) en de regels: topscores kunnen behaald worden door het aantal lijnen en/of het puntenaantal. Maar de nadruk ligt op de deelnemers aan het kampioenschap. Dat zijn doorsnee Amerikanen, nerds, naar eigen zeggen, met een uitzonderlijk talent. Het zijn zonder uitzondering 40-plussers, die de eerste generatie spelcomputers hebben zien komen en altijd aan de spellen van dat platform verslingerd zijn gebleven. Meerderen van hen dromen elke nacht over de ‘tetriminos’, zoals Tetris-blokken in jargon heten.

Legende
De film vertoont paralellen met The King of Kong: A Fistful of Quarters, een documentaire over twee uitzonderlijk goede Donkey Kong-spelers. Ook die film werkt toe naar een kampioenschap, waar wereldrecords verbroken moeten gaan worden. Waar die film erg draait om rivaliteit, komen in Ecstasy of Order de kandidaten meer naar voren als personen met een gedeelde passie. Een opvallende rol is weggelegd voor Thor Aackerlund, die in 1990 als kind het Nintendo World Championship won en de status van een legende heeft. Naar verluidt is hij de enige die ooit level 30 heeft bereikt en beschikt hij over magische thumb vibrating skills. Hij roept als een soort religieus figuur bewondering, angst, ontzag en scepsis op, en verdeelt de Tetris-liefhebbers in gelovigen en sceptici.

Twin Galaxies
Het is interessant om te zien dat de schaal van het evenement enorm veranderd is. Het Nintendo World Championship kende vele duizenden deelnemers, met voorrondes door het hele land en rechtstreekse tv-uitzendingen, terwijl dit kampioenschap het met acht kandidaten en een handjevol toeschouwers moet stellen. Het lukt de kandidaten uiteindelijk niet om live het wereldrecord te verbeteren, tot spijt van organisator Twin Galaxies, een organisatie die game-wereldrecords boekstaaft. Die records waren in de jaren tachtig nog vaak breaking news, maar zijn inmiddels alleen nog een dankbaar onderwerp voor kleine documentaires die een mooi beeld van een bescheiden gamers-gemeenschap geven.

Foto CC: Ben Brown

DEEL DIT BERICHT