Home / Blog / Train je zoekvaardigheden: ze zijn cruciaal!

Train je zoekvaardigheden: ze zijn cruciaal!

LATER LEZEN

Onze informatie halen we in toenemende mate van het internet. Zoekvaardigheden zijn daarbij cruciaal, want hoe vis je de juiste informatie op uit de onmetelijke oceaan van data? De suggestie is soms dat wie eenmaal op internet is aangesloten, probleemloos toegang heeft tot allerlei beschikbare bronnen, en dat wie het zonder internet moet stellen, hopeloos verloren is.

Al eerder werd dat idee genuanceerd op dit blog, omdat blijkt dat niet iedereen even goed is in het zoeken en vinden van informatie. Wie zijn zoekvaardigheden wil verbeteren, kan dat doen bij A Google a Day, een dagelijkse zoekpuzzel van Google. De puzzel schotelt je een quizvraag voor, en het is niet alleen toegestaan het antwoord op te zoeken, het wordt zelfs actief aangemoedigd. De vraag is vaak zo geformuleerd dat hij alleen beantwoord kan worden door creatief en slim gebruik te maken van zoekopdrachten.

Competitie
Zodra je de vraag ziet, begint er een timer te lopen, en dat competitieve element zorgt ervoor dat het een uitdaging en een wedstrijd wordt om zo snel mogelijk het goede antwoord te vinden. Er zijn hints en tips, voor wie vast komt te zitten en weer op weg geholpen moet worden. En omdat altijd de mogelijkheid bestaat dat anderen het antwoord eerder vinden dan jij, filtert A Google a Day‘s zoekmachine automatisch reeds gepubliceerde oplossingen.

De vragen vereisen meer dan alleen simpele zoekopdrachten: soms is het nodig Google Translate te gebruiken, of om locaties op te speuren met Google Maps. Allemaal Google, inderdaad, al staat het de gebruiker vrij om Wikipedia of Bing Maps te gebruiken. Interessant is vooral dat de zoektocht belangrijker is dan het antwoord, en er geen ‘goede’ of ‘foute’ routes bestaan. Met A Google a Day ontdek je fascinerende informatie over de wereld om je heen en leer je tegelijkertijd hoe je de rijkdom van het web kan gebruiken om je nieuwsgierigheid te bevredigen.

DEEL DIT BERICHT