Home / Blog / Hoe fappen populairder werd dan masturberen

Hoe fappen populairder werd dan masturberen

LATER LEZEN

In 2014 publiceerden anonieme hackers privéfoto’s van celebrities op het internet, gestolen van de internetdienst iCloud. Sommige van de foto’s waren naaktfoto’s. Onder de celebs waren idolen als Jennifer Lawrence. De gebeurtenis kwam te boek te staan als de fappening, een term die ook Nederlandse media overnamen. De term is afgeleid van fap, een woord die in de jaren ’90 nog niet bestond. MEL Magazine wijdde een artikel aan de oorsprong van fap.

Journalist Sam Dean traceert de origine naar de Japans-Amerikaanse cartoonist Clay. Hij publiceerde in 1999 onderstaande cartoon. Langzaam verspreidde de term zich over het internet. In 2002 stond hij al in het onmisbare Urban Dictionary. Via fora en memesites werd het een populair woord. Tien jaar geleden, in november 2006, won ‘fap’ het van ‘masturbate’ in Google zoektermen. Momenteel staan ze min of meer gelijk.

de-origine-van-fap

Een groot taalvoordeel aan fap is dat een onomatopee is: een klanknabootsing. Het woord heeft daardoor iets grappigs, dat het Engelse jerking off bijvoorbeeld niet heeft. Dat klinkt bovendien pijnlijk, net als het Nederlandse aftrekken. Dean denkt bovendien dat fapping meer in het hier en nu klinkt:

“Why “fap,” though, in particular? My best theory has to do with time, or maybe tense. Jerking off and even masturbating aren’t words for the here and now. They describe something you already did, or something you’re going to do, away from the conversation you’re having about it. But when the internet became both the medium for masturbating and the forum for discussing it, that old distance between private pleasure and public discussion collapsed — online, among friends while alone in your own home, you could technically be doing both at the same time.”

Met fappen kan je ook andere internetgebruikers makkelijk bespotten – en iedereen weet dat internetgebruikers allemaal stiekeme rukkers zijn (dat werkt in het Nederlands dan weer prima!). Daarnaast wijst Dean erop dat het makkelijk te typen is: drie letters. Fap fap fap.

Dean mist nog een belangrijk extra voordeel van fap als onomatopee: het is voor niet-native Engelssprekers een makkelijk te herkennen woord. Het is in de cartoon direct duidelijk wat fap betekent, ook al kende je het woord niet. Tegelijkertijd voelt het een beetje als codetaal, iets dat je moeder niet direct begrijpt.

Fap is een mooi voorbeeld van internettaal. Meer daarover in de podcast die de Mediadoctoren onlangs maakten

Gevonden via lrs.

DEEL DIT BERICHT