Home / Blog / Lezing jongeren en media in de stad van de toekomst

Lezing jongeren en media in de stad van de toekomst

LATER LEZEN

FotoDe toekomst voorspellen is een onmogelijke taak zonder glazen bol. Voorspellingen zeggen bovendien vaak meer over de tijd waarin ze gedaan worden dan over toekomst. De Universiteit Utrecht vroeg mij om een lezing te geven over jongeren in de stad van de toekomst, voor de Utrechtse Culturele Zondagen met datzelfde thema. Op basis van scenario’s probeerde ik een lijn te trekken van het nu naar het later. De lezing vond plaats in een speciale tent op de Mariaplaats.

In 2030 zullen we veel meer pop-ups zien. Ruimtes worden meer flexibel en ad hoc benut, waarmee structurele leegstand creatief wordt aangepakt. Pop-ups spelen in op de behoefte van jongeren aan unieke ervaringen en worden steeds gemakkelijker dankzij sociale media.

Vergeet utopische visies over MOOCs en iPad-scholen waarin ofwel leren zich buiten de muren van de school afspeelt of binnen die muren gemedieerd. In de toekomst zien we veel meer brede scholen ontstaan: scholen waarvan de muren steeds dunner worden. In een brede school wordt onderwijs gecombineerd met buurtvoorzieningen als naschoolse opvang, sport, welzijn of cultuur. Samenwerkingsverbanden als De Vinderij sluiten daar goed bij aan en zorgen ervoor dat jongeren en ouderen elkaar vinden op basis van gedeelde interesse.

In de toekomst worden we niet omringd door schermen, maar gaan we technologie op ons lichaam meedragen. Wearables zijn nu nog vooral gadgets, maar zullen meer draagbaar worden – in de zin dat mensen zulke kleding daadwerkelijk willen aantrekken. We zullen die technologie gebruiken om data over onszelf te verzamelen, maar ook om ons af te schermen van surveillance – zoals nu al zichtbaar in het kunstenaarsproject URME.

Google Glass gaat om verschillende redenen niet aanslaan, al was het maar omdat jongeren brillen niet cool vinden. In de lezing schetste ik hoe we in de woonkamer televisie zullen kijken, waarnaar we dan kijken, hoe we onderweg media gebruiken en hoe we tot die content komen en waarom offline evenementen altijd relevant blijven.

Samengevat schetste ik hoe in de stad van de toekomst presentie van fysieke lichamen belangrijk is. Op die fysieke lichamen dragen we technologie die ons helpt elkaar nog beter te kunnen vinden.

Lees hier een blogpost van de Universiteit Utrecht over de lezing. De slides zijn beschikbaar via Slideshare

(C) foto: Culturele Zondagen

DEEL DIT BERICHT