Home / Blog / Lokaal drinken in drinklokalen

Lokaal drinken in drinklokalen

LATER LEZEN

De PraelNaast gewoon pils hebben veel café’s tegenwoordig meerdere speciaalbieren op de tap. Grote Belgische brouwers hebben in de afgelopen jaren hun best gedaan speciaal bier te marketen voor een jonger publiek, denk hierbij aan Duvel, La Chouffe en vooral Vedett. De soortnaam van het bier zegt het al: door een speciaalbiertje te bestellen kan je je onderscheiden.

In navolging van lokaal eten produceren en consumeren wordt nu ook het lokaal produceren én drinken van bier steeds populairder. Op meer en meer plekken in Amsterdam kunnen bieren gedronken worden die niet massaal in een fabriek, maar lokaal in kleine ketels geproduceerd zijn. Het idee achter de lokale speciaalbieren is dat er zowel meer aandacht wordt geschonken aan het brouwproces als aan de plek om het te drinken. Waar iedereen wel eens een biertje van Brouwerij ’t IJ heeft gedronken, hebben minder mensen een ‘Willeke’ of een ‘Johnny’ van Brouwerij De Prael geserveerd gekregen door een van de bedieningsmedewerkers met een psychiatrische achtergrond. Daarnaast hebben kleine brouwerijen meer vrijheid om nieuwe recepten voor seizoensspeciaalbier uit te proberen.

In het recent uitgekomen boek Ontdek de Bieren van Amsterdam wordt naast de opkomst van ambachtelijke brouwerijen ook beschreven waar je het beste kan drinken. Tip: de app Untappd geeft je de mogelijkheid je bierkennis op een Foursquare-achtige manier te etaleren.

DEEL DIT BERICHT