Home / Blog / Nieuwsmedia hypen: wat wordt het nieuwe Ganzenbord

Nieuwsmedia hypen: wat wordt het nieuwe Ganzenbord

LATER LEZEN

Afgelopen maandag berichtten het Algemeen Dagblad en RTL Nieuws ogenschijnlijk afzonderlijk van elkaar dat Draw Something het nieuwe Wordfeud is. Wordfeud is gebaseerd op Scrabble en is een spelletje dat met smartphones tegen elkaar gespeeld kan worden. Draw Something is gebaseerd op Hints en wordt ook met de telefoon tegen elkaar gespeeld. De observatie van de populariteit werd al eerder in februari gedaan: dezelfde kop vinden we bij iPhoneclub.nl, nog iets eerder was Recensiekoning. Het idee van Draw Something is niet origineel: de eerder gelanceerde app Charadium doet hetzelfde als Draw Something én heeft een Nederlandse woordenlijst. Waarschijnlijk slaat deze minder aan omdat Charadium alleen op de iPhone gespeeld kan worden.

Twee zaken zijn opmerkelijk aan de hype. Allereerst is de nieuwswaardigheid ervan verwonderlijk. Je kunt je afvragen aan welke nieuwscriteria het bericht “Draw Something is het nieuwe Wordfeud” voldoet. Het lijkt erop dat het niet om het spel zelf gaat, maar om het feit dat ‘we’ het zo ‘massaal’ spelen. Nieuwsmedia willen het gevoel van gemeenschap dat dat teweegbrengt uitbuiten. Ten tweede valt de evidente overeenkomst in de aard van het spelletje op. Het gaat om ‘ouderwetse formats’ die we vooral als gezelschapspel kennen. Gezelschapspellen – het woord zegt het al – gaan over sociaal spelen. In die zin is het niet verrassend dat nu we steeds meer sociaal gaan gamen: met vrienden spellen spelen die je ook gezellig ‘in real life’ speelt.

De hype vereist nader onderzoek en het is onmogelijk om te voorspellen wat we na Draw Something krijgen. De tip: let goed op Ticket To Ride, dat in 2011 spel van het jaar voor de iPad werd en dat sinds november 2011 ook voor de iPhone is te krijgen. Ook deze game is gebaseerd op een bordspel dat al vele prijzen won. Bovendien werd gisteren (woensdag 7 maart) bekend dat het spel de 2012 PocketGamer Award voor beste strategie/simulatie heeft gewonnen.

TAGS
DEEL DIT BERICHT