Home / Blog / Onderzoekers moedigen internetters aan het nieuws te kapen

Onderzoekers moedigen internetters aan het nieuws te kapen

LATER LEZEN

Geen enkel ander medium nodigt de gebruiker uit tot zoveel creativiteit als het internet. Er komen steeds meer tools beschikbaar waarmee je heel eenvoudig digitale content aanpast. Een bekend voorbeeld is Instagram, een applicatie die je een filter over je foto laat leggen waardoor deze er mooier uitziet. Onderzoekers van MIT hebben nu een tool gemaakt waarmee gebruikers koppen en foto’s op nieuwspagina’s kunnen aanpassen: Newsjack. Je kunt kiezen welke site je wilt aanpassen (of gewoon gaan voor een grote zoals CNN) en na een paar klikken staat jouw nieuws in de layout van CNN.

Newsjack biedt een manier om collega’s en vrienden te laten lachen of schrikken, en lijkt dan ook vooral bedoeld om grappen mee uit te halen. Waarom zou het gerenommeerde MIT zoiets ontwikkelen? De onderzoekers zien vier mogelijke toepassingen:

1. Kritisch denken
Wanneer je Newsjack gebruikt, weet je dat er meerdere manieren zijn om iets te zeggen. Gebruikers worden zo aangezet om na te denken over de consequenties van koppen en de frames waarin nieuws gebracht wordt.

2. Satire
Met satire kan je sociaal commentaar geven. Namaaknieuws, zo rapporteerden we al eerder, kan worden gezien een daad van verzet tegen de leegheid van traditioneel nieuws.

3. IJdelheid
De onderzoekers erkennen dat de kans groot is dat mensen de tool alleen zullen gebruiken om plaatjes van hun kat op de voorpagina van The New York Times te zetten.

4. Onderzoek
Met deze tool kun je eenvoudig de koppen van Fox News op een serieus kanaal plaatsen. Wat gebeurt er dan? Lezen mensen het nieuws dan anders?

De applicatie hoort bij het concept remixen: zelf aan de slag gaan en content op een creatieve, slimme en/of grappige manier met elkaar verbinden zodat er iets nieuws ontstaat. Remixen is de drijvende kracht achter veel internetmeme’s en speelt in op de menselijke behoefte aan creativiteit. Met Newsjack kunnen de onderzoekers achterhalen hoe het publiek zoiets in zou willen zetten in het kader van nieuws.

DEEL DIT BERICHT