Home / Blog / Ongesteld zijn gaat digitaal: de ‘smart’ menstruatiecup

Ongesteld zijn gaat digitaal: de ‘smart’ menstruatiecup

LATER LEZEN

Het internet der dingen komt eraan en de toepassingen zijn eindeloos. Wat dacht je van een ‘smart’ menstruatiecup? Gewone cups [wiki] bestaan al een aantal jaar: het zijn kunststof kelkjes die het menstruatiebloed opvangen, als alternatief voor maandverband of tampons. Op Kickstarter wordt nu financiering gezocht voor de (vreemd genaamde) Loon Cup: een siliconen cup die communiceert met je smartphone. Het promofilmpje heeft de blije toon die we kennen van tamponreclames, maar zou ook net zo goed een parodie kunnen zijn:

De Loon Cup houdt van alles voor je bij: wanneer je cup vol is (en dus hoeveel bloed je verliest), wat voor kleur je menstruatiebloed is en natuurlijk wanneer je weer ongesteld gaat worden. Hartstikke handig toch?

Nou nee, schrijft de Amerikaanse gynaecoloog Jen Gunter in reactie. Allereerst hoeven vrouwen helemaal niet te weten welke kleur hun menstruatiebloed heeft. Medisch zegt dit niks. Ook de hoeveelheid bloed hoeft niet voor je gemeten te worden. Je weet immers zelf wanneer je moet verschonen en dus hoe zwaar je menstruatie is.

De cup communiceert met je telefoon via blue tooth. Daarvoor moet de antenne net buiten het lichaam zijn. Dat kan nooit lekker zitten volgens Gunter. Ook kan de antenne in de weg zitten bij het inbrengen. Bovendien maakt de technologie de cup moeilijker met zeep te wassen. Tot slot is de cup nog niet goedgekeurd door de Food & Drug Administration, wat voor zulke producten wel moet.

De Loon Cup is ontwikkeld door een man, wat in dit geval veelzeggend is. Hij heeft nooit met een antenne tussen zijn benen hoeven fietsen. Het lijkt een typisch voorbeeld van smart technologie waarop geen vrouw zit te wachten. Of misschien toch wel: het crowdfunding-project heeft zijn doel al ruimschoots bereikt.