OnlyFans doet te weinig om makers te beschermen
Op OnlyFans delen miljoenen content creators betaalde berichten, foto’s en video’s direct met hun volgers. Meestal gaat het om seksueel expliciete content, content die niet is toegestaan op platformen als Instagram. De BBC rapporteert nu op basis van eigen onderzoek dat OnlyFans te weinig doet om makers te beschermen.
Er verschijnt regelmatig content die in strijd is met de eigen regels: terroristische video’s, verkrachtingsbedreigingen en racisme. De site zegt wel te modereren, maar criticasters stellen dat vanwege de bijzondere inhoud dit meer met getrainde mensen (ipv AI) moet gebeuren dan nu het geval is.
Makers ontvangen regelmatig bedreigingen van boze ‘fans’, waaronder het dreigen te doxxen – het bekendmaken van privégegevens zoals een woonadres. OnlyFans zegt dat zulke berichten niet strijdig zijn met de gebruikersvoorwaarden en blokkeert zulke accounts daarom niet. Makers kunnen wel zelf bepaalde accounts blokkeren, maar deze mensen kunnen dan hun geld terugkrijgen. Dat nodigt misbruik uit, zeggen makers tegen de BBC, het stuurt een signaal dat zulk gedrag acceptabel is. Bovendien is een nieuw account zo aangemaakt.
Tot slot klagen makers over de lange reactietijd van OnlyFans. Bovendien is het moeilijk een echt iemand te spreken te krijgen. OnlyFans reageert ontkennend op zulke klachten. Dat is sowieso teleurstellend. Veel makers zitten in een kwetsbare positie: sekswerkers willen doorgaans anoniem blijven omdat hun werk nog steeds gestigmatiseerd wordt. OnlyFans floreert dankzij hun content én pakt ook nog eens twintig procent op iedere transactie. Daarvoor zouden makers veel meer dienstverlening moeten kunnen verwachten.