Home / Blog / Overbezorgde ouders ‘beschermen’ hun kinderen met vriendschap

Overbezorgde ouders ‘beschermen’ hun kinderen met vriendschap

LATER LEZEN

Terwijl ons van allerlei kanten berichten bereiken dat het met de jeugd van tegenwoordig beter gaat dan met die uit eerdere generaties, zijn ouders erg bezorgd over hun kroost. Een wereldwijd onderzoek van Nickelodeon Kids en Family GPS concludeert dit. Noot: er is geen onderzoeksrapport beschikbaar, alleen een samenvatting op de site. Daarin staat een aantal zorgwekkende observaties:

Ouders maken zich veel zorgen, bijvoorbeeld over:

  • Een goede ouder zijn (89%);
  • De veiligheid van hun kind (94% overall, 67% ‘worry a lot’);
  • De mogelijkheid dat hun kind gepest wordt (84%).

De zorgen uiten zich in bescherming. Zes op de tien ouders vindt dat ze moeten kiezen op welke sites hun kinderen komen. Ongeveer vier op de tien wil kiezen welke games ze spelen en welke programma’s ze kijken. Eén op de zeven ouders wil zelfs de vrienden van hun kinderen kiezen.

Daarbij kiezen ze dan het liefste zichzelf. Ze zien ‘vriendschap’ als een manier om hun kinderen te beschermen en ze dichtbij hen te houden. Zo’n tachtig procent vindt dat ouders vrienden met hun kinderen moeten zijn. Tegelijkertijd proberen ze hun kroost aan te moedigen onafhankelijk te zijn (94% doet dat). Dat lukt – logisch gezien het bovenstaande – niet goed: vier van de tien ondervraagde ouders wil dat ze meer gedaan hadden om die onafhankelijkheid te bewerkstelligen.

Het onderzoek verdient wetenschappelijk vervolg. Hoeveel beperkter is de bewegingsvrijheid van kinderen geworden? Wat doet de mentaliteit van beschermen (overal rubberen stoeptegels wensen) met de ontwikkeling van een kind? En welke site met opvoedadvies durft het aan om ouders op te roepen een tandje minder te gaan?

Gevonden via Pedro de Bruyckere

TAGS
DEEL DIT BERICHT