Home / Blog / De geschiedenis van Ouders Online is een geschiedenis van Nederland online

De geschiedenis van Ouders Online is een geschiedenis van Nederland online

LATER LEZEN

Per 1 september is het bekende platform Ouders Online niet meer in handen van oprichters Henk Boeke en Justine Pardoen. Ze hebben hun taken overgedragen aan de nieuwe hoofdredacteur Yolanda Roosenstein. Ter gelegenheid van hun afscheid schreef Boeke een terugblik op 24 jaar Ouders Online.

De kennismaking met het web is in november 1994, in San Francisco op de redactie van Wired. Boeke en Pardoen waren al digitaal savvy, maar zagen het potentieel van het www. Als even later hun eerste kind is geboren besluiten ze dat kinderen de focus gaan worden van hun websiteplan. Wat er daarna gebeurt is als een kleine geschiedenis van het internet in Nederland.

De eerste internetrechtszaak van Nederland, aangespannen door VNU die als uitgever van het blad Ouders van Nu meende recht te hebben op de domeinnaam oudersonline.nl. Of de kennismaking met wat we nu clickbait zouden noemen: een wedstrijd om lezers hun meest bloederige bevallingsfoto’s te laten insturen, waardoor het verkeer naar de site sterk toenam. Zo gaat het verder, van onmogelijke overheidssubsidie tot een bedrijf dat graag maatschappelijk goede sier wilde maken als bijdrager.

Boeke en Pardoen noemen wat ze deden ‘actie-journalistiek’. Als voorlopers in de digitale ouderwereld waarschuwden ze voor problemen die opleiders en overheden niet zagen. Daarnaast hebben ze ontelbaar veel ouders voorzien van deskundig advies omtrent online opvoeding. Ouders Online blijft dat doen, maar Boeke en Pardoen verschuiven hun aandacht naar andere projecten. Zin in de toekomst!

Beeld: Ouders Online in 2000 (via de wayback machine het Internet Archive). 

TAGS
DEEL DIT BERICHT