Home / Blog / Panini-plaatjes sparen en ruilen op basis van wiskundig advies

Panini-plaatjes sparen en ruilen op basis van wiskundig advies

LATER LEZEN

Johan Cruyff Panini plaatjePanini is een Italiaans bedrijf dat wereldwijd bekend is vanwege haar stickers. In de jaren ’60 maakten ze furore met hun voetbalplaatjes, die sinds 1978 ook in Nederland verspreid worden. Voetbalplaatjes of andere stickers verzamelen kan een frustrerende hobby zijn. Veel verzamelaars denken dat bepaalde plaatjes expres zeldzaam zijn zodat het moeilijk is je album vol te krijgen. Twee wiskundigen van de Universiteit van Genève onderzochten of dit klopt. In hun artikel [volledige toegang] bespreken ze ook de beste verzamelstrategie.

De onderzoekers kochten twaalf dozen plaatjes in vier Zwitserse deelstaten. Elke doos bevat honderd pakjes met daarin vijf plaatjes. Doorgaans zitten er in een doos verschillende plaatjes: duplicaten per doos komen wel voor maar heel weinig. Het blijkt niet waar te zijn dat specifieke plaatjes zeldzaam zijn. Dit voelt alleen zo, omdat het lang duurt voordat alle plaatjes bemachtigd zijn. In je eentje zul je lang bezig zijn: gemiddeld heb je 930 pakjes nodig. Het is dus beter om te ruilen met anderen.

De wiskundigen stellen een strategie voor om optimaal een album te vullen. Koop eerst één doos, daarna veertig losse pakjes. Ruil vervolgens je dubbele plaatjes in een groep met negen andere verzamelaars totdat je nog vijftig stickers mist. Koop deze los van Panini. In totaal kost dit tussen de €102 en €127 kost, afhankelijk van de prijs van een doos.

DEEL DIT BERICHT