Home / Blog / Professionele boekrecensenten zijn conservatiever dan amateurs op Amazon

Professionele boekrecensenten zijn conservatiever dan amateurs op Amazon

LATER LEZEN

Vroeger werden boeken gerecenseerd door beroepsrecensenten. Lezers kenden de smaak en kwaliteit van de recensent en de recensent was min of meer objectief in zijn taak. Tegenwoordig kan iedereen boeken recenseren en daar een publiek voor vinden, bijvoorbeeld via Amazon. De objectiviteit van recensenten is niet altijd vanzelfsprekend. Professionele critici schrijven vaak recensies voor auteurs waarmee zij een relatie hebben, zoals een collega bij de krant. In een recent working paper van Harvard Business School [abstract] wordt het effect van dit soort relaties en verbanden onderzocht en zijn ‘expert-recensies’ zijn vergeleken met ‘amateur’-recensies.

De onderzoekers analyseerden de 100 hoogst gerankte non-fictieboeken van Metacritic.com tussen 2004 en 2007.  De onderzoekers gebruikten dezelfde tijdschriften en kranten als Metacritic en stelden van iedere auteur de bestaande en eerdere affiliaties vast.

Ten eerste valt op dat een auteur 25 procent meer kans heeft gerecenseerd te worden door een bepaalde titel wanneer hij/zij daarmee een relatie heeft (gehad). De waardering voor een boek is daarbij 0,2 sterren hoger wanneer de auteur verbonden is (geweest) aan de recenserende titel. Dit kan enerzijds komen vanwege vriendjespolitiek, anderzijds omdat de titel aan wil sluiten bij de wensen van het publiek en auteurs van die titel passen bij de wensen van het publiek. De onderzoekers vinden alleen bewijs voor de tweede verklaring.

Ten tweede valt op dat er een sterke correlatie is tussen de voorkeuren van expert- en amateurrecensenten. Er zijn echter ook verschillen. Experts recenseren vaker boeken die prijzen hebben gewonnen en die ook van andere media aandacht hebben gekregen. Amateurs recenseren meer debuten.

De onderzoekers zetten deze stap zelf niet, maar de conclusie die we hieruit kunnen trekken is dat professionele critici meer op safe spelen dan amateurrecensenten. Wie nieuw talent wil ontdekken is dus beter af op het internet dan in de conventionele boekenpagina’s.

DEEL DIT BERICHT