Home / Blog / Twitterend de mist in: uitglijdende politici en de gevolgen

Twitterend de mist in: uitglijdende politici en de gevolgen

LATER LEZEN

Het aantal politici dat twitterend de mist ingaat is de afgelopen jaren enorm gestegen. Dit is logisch, aangezien steeds meer politici sociale media hebben ontdekt. Kwetsende of andere grensoverschrijdende uitingen van politici verspreiden zich snel en krijgen vaak onevenwichtig veel media-aandacht. De uiting gaat zo een eigen leven leiden, waarbij het niets uitmaakt of de uiting ook daadwerkelijk zo bedoeld was of ondoordacht geplaatst werd. In Nederland maakt vooral Geert Wilders gretig gebruik van Twitter als communicatiekanaal en is hij meerdere keren de mist ingegaan, zoals recentelijk met zijn tweet over de hoofddoek van koningin Beatrix.

Maar hoe worden deze uitingen nu precies door de media gebruikt bij het construeren van verhalen over politici? Francis Lee deed hier onderzoek naar [abstract] en concludeerde dat veel van deze ‘transgressional utterances’ van politici drie verschillende fases doorlopen.

In de eerste fase wordt de uiting door de media als grensoverschrijdend geïdentificeerd, waarbij in de berichtgeving de nadruk komt te liggen op het morele aspect en de reële consequenties die deze uitspraak zou kunnen hebben. Vervolgens wordt het ‘schandaal’ zowel online als offline uitvoering bediscussieerd en soms in twijfel getrokken. Afhankelijk van de ernst van de uitspraak dienen veel politici in deze fase hun ontslag in. In de laatste fase transformeert de uitspraak tot iconische soundbyte die onafhankelijk van de context een eigen leven gaat leiden en de politici in kwestie lang kan blijven achtervolgen. Deze soundbytes worden steeds weer door de media aangehaald zodra er over de betreffende politici wordt bericht. Gelukkig voor de politici houdt de media-aandacht relatief snel weer op, omdat volgens de onderzoeker de aandachtsspanne van media voor dit soort incidenten erg kort is.