Home / Blog / Sociale media en rouw, het kan heel mooi zijn

Sociale media en rouw, het kan heel mooi zijn

LATER LEZEN

Zaterdag was het de begrafenis van onze buurman. Begin februari was hij nog een gezonde jonge vijftiger. De korte aftakeling was ronduit griezelig. Willem was zelf zeer actief op Facebook. Iemand noemde hem zaterdag een Facebook-filosoof en die omschrijving klopte echt wel. Tijdens zijn ziekte speelde Facebook een ongelooflijk belangrijke rol. Al vrij snel startte onze buurvrouw een pagina op om de vele vrienden en kennissen  op de hoogte te houden van hoe de ziekte evolueerde. Elk dagelijks berichtje kreeg al snel vaak meer dan honderd reacties of likes. Elke reactie was een echte steunbetuiging, vaak spraken ze Willem rechtstreeks aan om hem moed in te spreken. Spijtig genoeg haalde Willem het dus niet. Een van de laatste berichten op de pagina werd een doodsbrief. De reacties van ongeloof en afgrijzen spraken boekdelen.

Vaak wordt gedacht dat online makkelijk is maar weinig ’echt’ is. Liken is makkelijk, een reactie tikken al wat moeilijker, maar toch is de drempel laag. Toch weet ik zeker dat al deze reacties en blijken van medeleven de voorbije weken veel betekend hebben. Ze voelen niet fake aan, omdat ze dat ook niet zijn. Maar er is meer. Zaterdag zat het crematorium overvol. Willem was en is zeer geliefd en iedereen wou hem een laatste groet brengen. Niet enkel online, maar samen rouwend.

Vaak spreek ik ondertussen liever over inline. De offline wereld en online wereld zijn een geworden.  De pijn is er niet minder om, de onderlinge steun is mogelijk wel beter geworden.

Opgedragen aan Wilt @ Gent, veel, veel te vroeg heengegaan. Dit stuk verscheen eerder op Pedro’s blog X, Y of Einstein

DEEL DIT BERICHT