Home / Blog / Tienerliteratuur vol met vieze woorden en gevloek

Tienerliteratuur vol met vieze woorden en gevloek

LATER LEZEN

Hoewel boeken tot voor kort uitgezonderd waren van de angsten van ouders en opvoeders, zien we met de toegenomen populariteit van teen literature (Harry Potter, Twilight, Gossip Girl) ook onderzoek verschijnen dat ingegeven wordt door zorgen die we eerder alleen kenden over schadelijke muziek, televisie of games. In een recente studie in Mass Communication & Society [abstract] wordt de frequentie en het soort gevloek [profanity] in tienerbestsellers onderzocht.

Vloeken is aangeleerd via de media

De auteurs leggen uit dat vloeken slecht is voor pubers aan de hand van de social learning theory: adolescenten leren slecht gedrag aan via de media. De onderzoekers gebruikten de New York Times Best Sellers List for Children’s Books en kozen daarvan de veertig meest populaire boeken gericht op kinderen van 9 jaar en ouder. Ze definiëren profanity als “any obscene, offensive, taboo, or vulgar language as considered by the American public” (p. 361). Ze maakten gebruik van een eerder opgestelde lijst met codes, zie onderstaande tabel voor voorbeelden.

Resultaten

  • De adolescente lezer komt gemiddeld per uur lezen 6,66 keer in aanraking met gevloek;
  • Een overgrote meerderheid (88%) van de boeken bevat gevloek;
  • Slechts in één boek werd er niet gevloekt;
  • Twintig procent van al het gevloek bestond uit de 7 dirty words;
  • Hoe ouder de doelgroep, hoe meer gevloek;
  • Het geslacht van de auteur hangt niet samen met vloek-frequentie, maar vrouwelijke auteurs laten vrouwelijke karakters wel meer vloeken;
  • Hoe aantrekkelijker het personage, hoe meer hij/zij vloekt.

De onderzoekers constateren dat een waarschuwingssysteem bij dit soort boeken ontbreekt. Er is geen PEGI of parental advisory, terwijl er uit hun onderzoek blijkt dat er meer gevloekt wordt in teen lit dan in games.

Nederland

Dat tieners 6,66 keer gevloek tegenkomen, een cijfer dat bekend staat als het Satansgetal, lijkt bijna geen toeval. De onderzoekers leggen niet uit wat de exacte schade is van ‘grensoverschrijdende’ woorden als ‘poep’. In de Nederlandse context, die immers veel liberaler is dan de Amerikaanse, is het onderzoek dus moeilijk serieus te nemen.

DEEL DIT BERICHT