Home / Blog / Timelapse-trend in vijf categorieën

Timelapse-trend in vijf categorieën

LATER LEZEN

Timelapsevideos zijn bepaald geen nieuw fenomeen, maar lijken in de laatste tijd steeds talrijker te worden. Zo hebben Youtube en Vimeo al een enorme hoeveelheid van deze clips op hun site staan. De redenen hiervoor zijn divers, maar liggen zeker niet aan de vaak veronderstelde korte aandachtspanne van de jonge kijker. Het is eerder zo dat technologische ontwikkelingen ervoor gezorgd hebben dat de benodigde technologie voor dit soort filmpjes steeds goedkoper en toegankelijker is geworden. Ook de amateur heeft nu de mogelijkheid om min of meer creatieve timelapsevideos te produceren en aan de hand hiervan verhalen te vertellen of ervaringen te delen. Hier nu een poging om de overdaad aan de uiteenlopende timelapsevideo’s te categoriseren.

Ten eerste zijn er de video’s van landschappen en/of steden die vaak over een tijdspanne van een dag of zelfs een jaar zijn opgenomen. Een goed voorbeeld hiervan is deze opname van de zomerzon in Noorwegen ,

of dit meer artistieke clipje over de mooie landschap in het zuiden van Spanje:

Ten tweede zijn er de versnelde video’s van personen die een lange reis hebben gemaakt en deze reis hebben gefilmd. Zo heeft de maker van deze clip zijn reis per auto dwars door Amerika gefilmd:

Of deze clip over een reis door Europa:

Ten derde zijn er de films over het ouder worden, gemaakt door mensen die een aantal jaren achter elkaar foto’s van hun gezichten hebben gemaakt en deze tot een film hebben gemonteerd. Het resultaat is eigenlijk een soort duimboekje. Een bekend voorbeeld hiervan is het video van Christopher Rehage en zijn reis van een jaar per voet door China:

In deze categorie valt ook dit filmpje van ene Lotte. Haar vader heeft twaalf jaar lang elke week een video opgenomen en dit materiaal vervolgens tot een film gemonteerd:

Ten vierde zijn er versnelde filmpjes die gebruik maken van de tilt-shif lens (of de nabewerking met de bijhorende software) [wiki] en zo een nogal vervreemde werking hebben.  Mijn favoriete films zijn deze opname van het Burning Man Festival in de woestijn van Nevada:

en deze impressie van Berlijn:

Tenslotte is er nog de ‘nerd’-categorie met versnelde filmpjes over bepaalde plaatsten en gebeurtenissen, die alleen echte liefhebbers kunnen waarderen. Zo bijvoorbeeld deze film over een rangeerterrein:

En deze film over globale vliegbewegingen:

DEEL DIT BERICHT