Home / Blog / Trend: geld verdienen met influencen zonder voor de camera te verschijnen

Trend: geld verdienen met influencen zonder voor de camera te verschijnen

LATER LEZEN

Volgens marktonderzoek wil ongeveer een kwart van de Amerikaanse jongeren influencer worden. Dat betekent concurrentie voor bestaande influencers, maar ook kansen. De Wall Street Journal observeert dat influencers nu achter de schermen consultant worden. Ze helpen aankomend talent met vaardigheden als monteren, belichting, het signaleren van trends en het vinden van deals.

Vloggen lijkt eenvoudig, maar het is hard werken – zie dit artikel dat ik erover schreef in 2020 samen met Cesar Majorana. Hoewel influencers vaak solo verschijnen in posts en video’s, kunnen de grote namen in werkelijkheid alleen draaien dankzij grote teams achter hen. Er is daardoor veel werkgelegenheid achter de camera, wat de overstap gunstig maakt. Het inkomen als ‘influencer helper’ of consultant is bovendien meer stabiel.

Voor sommigen is dit een zeer lucratieve business:

“Joe Gagliese, 31, says he and his former high-school classmate, Mat Micheli, originally pursued the idea of helping professional hockey players earn money off their social-media followings. Many of the athletes, it turned out, weren’t so interested in the extra income, he says. Instead, they began helping popular creators on YouTube and the short-lived looping-video app Vine get brand and sponsorship deals, while building influencer marketing strategies for brands, too. The result was Viral Nation, founded in 2014, which now has four global offices and works with 10,000 influencers.”

Het WSJ-artikel gaat hier niet op in maar ook het veel voorkomen van burnouts onder influencers zou een reden kunnen zijn waarom content creators voor de camera weg willen. Er staat hoge druk op het dagelijks updaten van je kanaal (of blog, geloof mij). Met influencen geldt bovendien dat na een tijdje de nieuwigheid eraf is, maar de belasting niet. Zoals influencer Iris Dijkers het hier in 2020 verwoordde:

“De lifestyle is in het begin nieuw, interessant en dus leuk, maar op een gegeven moment bevredigd het niet meer. Je gaat letterlijk van fotospot naar fotospot en je kan helemaal niet meer genieten van het moment. Een jaar geleden dacht ik opeens: Iris, dit gaat niet goed. Ik was constant gestresst en mijn vriend vond mij niet meer leuk zoals ik was. Ik wilde steeds betere foto’s maken en was enorm perfectionistisch geworden. Iedere foto moest ook zo worden zoals ik dat bedacht had in mijn hoofd. Ik was nooit meer tevreden over het resultaat. Uiteindelijk werd het alleen maar erger en kreeg ik zelfs paniekaanvallen.”

Inmiddels leest haar bio op Insta: “not an influencer 🤫”. Ze werkt nu als creative bij verschillende woonmerken.

Luister ook deze aflevering van Onder Mediadoctoren over de influencerindustrie. 

DEEL DIT BERICHT