Home / Blog / Uitlachen om controle over je leven te krijgen

Uitlachen om controle over je leven te krijgen

LATER LEZEN

Lachen om mensen die van angst bijna vergaan, dat doe je niet. Als onschuldige, nietsvermoedende mensen doodsangsten uitstaan word je namelijk geacht vooral medelijden te tonen. Dat deze aanname niet altijd opgaat laat de populariteit van deze clips (hier en hier) zien, waarin mensen met een verborgen camera worden gefilmd terwijl zij schreeuwend van angst blootgesteld worden aan vermeende geesten en levende doden.

Lachen om andermans misgeschik lijkt van alle tijden. Zo waren het in de middeleeuwen de hofnarren die streken bij andere mensen uithaalden en de mensen aan het lachen maakten. Maar waarom lachen mensen over het ongeluk van anderen, terwijl ze eigenlijk weten dat dit geen maatschappelijk aanvaarde reactie is?

De lust voor normoverschrijdend gedrag zien wij vooral bij jongeren terug. Volgens onderzoek (abstract) is het lachen om andermans ongeluk, zoals het uithalen van  telefoon-streekjes en andere kattenkwaad, een manier om de autoriteit van ouderen uit te dagen. Het opzettelijk doorbreken van normen wordt hier gezien als een manier voor jongeren om zich af te zetten tegen de volwassenen. Onderzoeker Gary Alan Fine noemt dit gedrag in zijn onderzoek ‚dirty play’ (abstract) en beweert dat jongeren die kattenkwaad uithalen dit onder andere doen om de eigen status te verhogen en zich af te zetten tegen de heersende sociale norm. Jongeren proberen zo controle te verkrijgen over hun eigen leven.

Naast andere sociologische verklaringen is het dus aannemelijk dat het lachen om andermans ongeluk een kinderlijk of jeugdig sentiment aanspreekt, waarbij de lust voor normoverschrijdend gedrag een belangrijke rol speelt.

TAGS
DEEL DIT BERICHT