Home / Blog / Van hiphop word je geen terrorist

Van hiphop word je geen terrorist

LATER LEZEN

Fight-the-PowerHiphop en politiek gaan goed samen. Rappers ageren bijvoorbeeld tegen politiegeweld en racisme. Rap is een vaak een uiting van de vervreemding die groepen gemarginaliseerde jongeren voelen, of het nu gaat om Afro-Amerikanen of om Nederlands-Marokkanen.

Hiphop heeft – misschien wel daardoor – een problematische relatie met de mainstream gehad. Onlangs nog was er heftige discussie tussen muziekjournalist Atze de Vrieze en medewerkers van 3FM over het gebrek aan hiphop op de publieke popzender (zie dit stuk van De Vrieze). Eens in de zoveel tijd duiken er weer mediaberichten op over een causale relatie tussen hiphop en criminaliteit (onzin, zie onze debunk). In de naweeën van Charlie Hebdo wordt nu een verband gelegd tussen rappen en terrorisme.

Op AlJazeera laat politicoloog Hisham Aidi zien hoe (met name Franse) rappers ter verantwoording zijn geroepen na de aanslagen, in sommige gevallen zelfs door veiligheidsdiensten. In Nederland bracht Vrij Nederland een interview met rapper Appa, waarin hij zich moest verantwoorden niet ‘Charlie’ te willen zijn. Ook hier wordt impliciet een relatie gelegd tussen muziek en extremisme.

Er wordt al geruime tijd onderzoek gedaan naar verschillende muziekgenres (zoals rap en heavy-metal) en sociale problemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om delinquent gedrag en drugsgebruik. Er worden daarbij wel verbanden gevonden, maar de richting van het verband blijft onduidelijk. Muziekonderzoekers vinden het daarbij waarschijnlijker dat muziek dient als uitlaatklep, dan dat muziek de oorzaak is van problematisch gedrag.

Hisham Aidi schrijft daarom terecht dat de Charlie Hebdo-tragedie en aangescherpte veiligheidswetten hiphop zullen beïnvloeden. Rappers zullen politieke kritiek blijven leveren. Voor de mensen die zich zorgen maken dat dat leidt tot radicalisatie: het is eerder omgekeerd. Er is niks mis met de macht bevechten met muziek. Dat de macht daar blijkbaar toch voor vreest, zou voor rappers een aanmoediging moeten zijn.

TAGS
DEEL DIT BERICHT