Home / Blog / Vrouwenhaat is eigenlijk een hele mooie boodschap bij rapper Ares

Vrouwenhaat is eigenlijk een hele mooie boodschap bij rapper Ares

LATER LEZEN

Drukwerk“Meisje jij bent niet zoals je foto’s zeggen, jongens die geloven je, het is tijd om alles bloot te leggen” zingt rapper Ares in zijn nieuwste single. Het is een aanklacht tegen photoshoppen. Ares heeft het niet voorzien op de mode-industrie die knappe modellen en celebrities met de computer nog mooier maakt, maar hij haalt uit naar ‘gewone’ meisjes die op Facebook foto’s plaatsen die niet geheel overeenkomen met de werkelijkheid. Ze zouden doen alsof ze eruit zien als Katy Perry, terwijl ze in werkelijkheid dikker of lelijker zijn. De jonge rapper vindt dat stom en vindt dat ze daarmee moeten stoppen.

Tegen 3voor12 zegt hij:

“Ik kots op meisjes die rare mooie foto’s op Facebook zetten, maar in het echt helemaal niet zo zijn. De meisjes die precies de goede hoek voor selfies vinden. Ze zijn er in allerlei soorten: domme meisjes die iemand na willen doen, en de meisjes die slim genoeg zijn om een foto te manipuleren.” Wat Ares eigenlijk probeert te zeggen: je bent oké zoals je bent en hoeft je niet anders voor te doen. “Precies. Het is eigenlijk een hele mooie boodschap.”

Wat Ares hier eigenlijk zegt is dat je als meisje fucked bent. Heb je de juiste internetvaardigheden om jezelf digitaal te pimpen zoals fotografen dat met Katy Perry doen, is het nog niet goed. Alleen echt mooie meisjes mogen op zijn Facebook. Uiteraard blijft onduidelijk welke ‘echte’ schoonheid dan wel acceptabel is.

Het is een aanstekelijk liedje dat ongetwijfeld een gevoelige snaar raakt bij heterojongens die het oneerlijk vinden dat meisjes meer middelen ter beschikking hebben om aantrekkelijk voor de dag te komen dan zij: make-up dragen, je haar verven en hakken dragen. Het zijn allemaal dingen waarmee meisjes zich beter kunnen voordoen dan ze zijn, maar die voor jongens onacceptabel zijn. Dat geldt voor selfies maken, filteren en photoshoppen in zekere zin ook: ze zijn grotendeels het domein van meisjes. In die zin is het te makkelijk om kotsen op meisjes af te doen als ouderwetse misogynie. Als we Ares’ lezing volgen is ‘Meisje’ eigenlijk een aanklacht tegen de opgelegde performance van vrouwelijkheid en dichotome genderpatronen in onze maatschappij. Zoals Ares rapt:

Photoshop je billen om ze dik te maken? Om bij een jongen aan zijn pik te knagen? En denk jij dat liegen een klik gaat maken? Je moet jezelf deze shit besparen!

Met dank aan Job de Wit.

DEEL DIT BERICHT