Home / Blog / Van wie is de kunst die AI ‘maakt’?

Van wie is de kunst die AI ‘maakt’?

LATER LEZEN

Kunstmatige intelligentie kan kunst maken: image synthesis models (ISMs) zijn programma’s die op aanvraag beeld kunnen genereren. Je kunt bijvoorbeeld vragen om een konijn in de stijl van Matisse. Deze modellen zijn getraind op basis van miljoenen beelden, beelden die vaak van levende kunstenaars zijn. Om het nog ingewikkelder te maken zijn er nu kunstenaars die deze AI-gegeneerde beelden te koop aanbieden.

Een voorbeeld van zo’n ISM is DALL-E 2 waarover we in april schreven. Inmiddels zijn er meer van zulke tools, bijvoorbeeld varianten van Google en Meta, en Stable Diffusion. Haar maker Stability AI stelt zich volgens hun website ten doel te bouwen aan “open AI tools to provide the foundation to awaken humanity’s potential”.

Dat klinkt prachtig, maar veel makers vinden het niet tof dat hun beelden gebruikt zijn voor zulke doeleinden. Daarom richtte een groepje kunstenaars het collectief Spawning op, dat op haar beurt weer tools maakt waarmee kunstenaars kunnen in- en outopten van opname in de training van AI. Via HavenIbeentrained.com kunnen zij controleren of hun werk inderdaad is opgenomen in zulke training.

Nu doemen er ook aan de andere kant ethische kwesties op. Want van wie zijn de beelden die AI maakt? Van degenen die de input leverden? Van de makers van de AI? Of van de creatieve geest die heeft bedacht dat een ‘konijn in de stijl van Matisse’ geinig is (in dit geval: ik). Ars Technica meldt dat stockfotografiewebsites zoals Shutterstock overstelpt worden door AI-gegeneerd beeld. Soms wordt netjes aangegeven dat het beeld zo tot stand is gekomen, soms ook niet.

De kwestie is niet eenvoudig. Met ISMs kunnen kunstenaars namelijk zeer creatieve dingen doen. Hoe zorg je voor een systeem waarin dat mogelijk is, zonder inbreuk te doen op het auteursrecht van anderen?

Uiteindelijk kan het ook allemaal loopen. Ars Technica schrijft:

“With AI art appearing on sites like Shutterstock, if future AI image models trained on scraped images from the Internet learn from their own output, the future of art may be very recursive indeed.”

Beeld: vooralsnog het enige resultaat voor ‘ai-generated artwork’  op de gratis beeldsite Pixabay

Onderwerp gevonden via de Target_is_New-nieuwsbrief van Iskander Smit.