Home / Blog / Verwoede pogingen om jeugd van klassieke muziek te laten houden

Verwoede pogingen om jeugd van klassieke muziek te laten houden

LATER LEZEN

Door de geplande bezuinigingen van dit kabinet staat de klassieke muziek behoorlijk onder druk. Sommige spreken zelfs van een alarmfase rood, nu een groot aantal ensembles en orkesten minder subsidie krijgt en met opheffing wordt bedreigd . Het aantrekken van nieuw en vooral jong publiek is dan ook voor veel van deze ensembles en orkesten van groot belang om financieel te kunnen overleven. Dit is an sich niet nieuw, al langer wordt geprobeerd jongeren aan de klassieke muziek te krijgen door bijvoorbeeld het repertoire op een luchtige manier te interpreteren of  domweg te stellen dat klassieke muziek jongeren gewoon slimmer maakt. Een andere manier om nieuw publiek aan te trekken is het spelen van popmuziek op een klassieke manier. Ook niet nieuw maar wel verfrissend, vooral als het gaat om klassieke interpretaties van oude housemuziek. Een geweldig voorbeeld hiervan is Francesco Tristano:

Ook de poging om breakdance en klassieke muziek te vermengen is niet nieuw, maar de dansgroep Flying Steps doet dit wel op een heel indrukwekkende manier:

In hoeverre deze pogingen succesvol zijn om een nieuw publiek te binden is moeilijk te zeggen. Mooi aan te horen en aan te zien zijn ze allemaal.

DEEL DIT BERICHT