Home / Blog / Vlaamse jongeren krijgen een stem met de app Waddist

Vlaamse jongeren krijgen een stem met de app Waddist

LATER LEZEN

Sinds 5 oktober 2020 is er de succesvolle Vlaamse versie van Teacher Tapp, waarbij leraren elke dag drie vragen beantwoorden die ze ook zelf kunnen voorstellen. Diezelfde 5 oktober kregen we [De Ambrassade en de Arteveldehogeschool] een mailtje van de scholierenkoepel met de vraag of we dit ook niet voor leerlingen konden ontwikkelen. Door een reeks van contacten werd al snel duidelijk dat er meer interesse was vanuit onder andere jeugdwerk en de kinderrechtencommissaris. Ook waren we er als team zelf van overtuigd dat maar weinig jongeren elke dag vragen over school zouden willen beantwoorden. Daarom is het geen leerlingapp geworden, maar een jongerenapp voor de volledige doelgroep van de Ambrassade, van 12 tot 30: Waddist!

We vroegen de Britse ontwikkelaars van Teacher Tapp of ze hier mee konden aan werken, maar dit bleek op de korte termijn die we nodig hadden, onmogelijk. Daarom is de app helemaal ontwikkeld door Inuits ‘from scratch’, waardoor we behoorlijk ver konden gaan in onze wensen.

Waar we het meeste tijd in gestoken hebben, is privacy. Ja, jongeren moeten een account aanmaken om zo hun badges te kunnen verzamelen als ze dit willen, maar er staat een Berlijnse muur tussen hun persoonsgegevens en de antwoorden op hun vragen waardoor het team van Waddist nooit kan zien wie wat geantwoord heeft.

Verder is er veel herkenbaar als je Teacher Tapp kent. Elke dag 3 vragen in ruil voor de antwoorden van gisteren én een tip. Jongeren kunnen zelf vragen en tips voorstellen. Maar subtiel zijn er wel verschillen. We zullen vaker gerichte vragen gebruiken omdat er wel veel verschillen kunnen bestaan tussen de verschillende leeftijden.

De Ambrassade wil op deze manier mee te weten komen wat er leeft zodat ze de belangen van jongeren nog beter kan verdedigen en verzorgen. Ik schrijf bewust mee omdat we absoluut niet willen beweren dat dit het enige instrument kan of moet zijn voor jongerenonderzoek of om jongeren een stem te geven. Maar we hopen wel dat het een belangrijk middel kan worden. Sinds een kleine maand hebben we de app getest met eerst tien en vervolgens steeds meer jongeren en de reacties bleken alvast zeer positief!

Dit stuk verscheen eerder op Pedro’s blog X, Y of Einstein

NOOT: De app is bedoeld om om Vlaamse jongeren te peilen, helaas dus (nog) niet voor de Nederlandse doelgroep. Wij van Diep hopen bij Pedro veel interessante inzichten te lezen.

DEEL DIT BERICHT