Home / Blog / Voor elke bitch op Tinder, zijn er 1000 fatsoenlijke mannen

Voor elke bitch op Tinder, zijn er 1000 fatsoenlijke mannen

LATER LEZEN

TinderAls je op zoek bent naar een heteropartner maar het lukt niet, is het verleidelijk de andere sekse de schuld te geven. Mannen zijn klootzakken, verzuchten heterovrouwen dan. Er zijn plekken waar je kunt lezen hoe vreselijk het allemaal is in datingland, zoals Bye Felipe – een Instagram-account dat berichten van mannen verzamelt die naar doen op Tinder. Dit versterkt het idee dat mannen klootzakken zijn. Maar is dat wel zo? Gaat het niet om een selectieve lezing?

De Amerikaanse blogger Karen Cheng besloot een proef te doen. Ze maakte een fake-account aan met foto’s van een vriendin, een knappe, blonde vrouw. Vervolgens schreef ze een bot-script dat willekeurig duizend mannen in San Francisco en duizend in New York ‘naar rechts swipete’, wat op Tinder betekent dat je aangeeft interesse te hebben in die persoon. Meer dan de helft van de steekproef stuurde vervolgens ‘Lisa’ een bericht.

Het account gaf daarna niet thuis, om zo te testen of de mannen vijandig werden. Dat bleek niet te zo te zijn. Er zaten wat slechte pickup-lines tussen, maar nul mannen gingen schelden. Sterker nog, in veel reacties stond hoe mooi ze was. Mannen deden moeite om geïnteresseerde vragen te stellen.

woorden ontvangen

Cheng besluit haar verslag van de proef met een antwoord op de vraag waarom we dan toch zo vaak negatieve verhalen horen:

It’s like shark attacks. We hear about them in the news every summer, but only 5 people a year die of shark attacks. It’s the negative stories that get all the attention. Stories about men being decent and polite just aren’t as interesting as the stories of men being jerks. But here it is. Evidence that the vast majority of guys are actually pretty decent. For every asshole, there are a thousand invisible gentlemen.

Het roept de vraag op of het niet klootzakkerig van Cheng zelf was om dit experiment te doen. Uit de blogpost valt niet op te maken of de mannen ooit een berichtje hebben gekregen dat het niet echt was. De proef was oorspronkelijk bedoeld om uit te vinden of ‘Lisa’ minder matches zou krijgen als erbij stond dat ze directeur van een bedrijf was (onder de hypothese dat succesvolle vrouwen afschrikken). Ook dat bleek niet zo te zijn.

DEEL DIT BERICHT