Home / Blog / Wat de duur van een recensie-embargo kan verklappen over de kwaliteit van de serie

Wat de duur van een recensie-embargo kan verklappen over de kwaliteit van de serie

LATER LEZEN

Ik heb de eerste afleveringen van het nieuwe, uitgestelde en lang naar uitgekeken seizoen van Succession gezien. Ik wéét wat er gebeurt na die schokkende persconferentie waarin Kendall Roy zijn vader voor de haaien gooide. Ik weet ook of het kleine glimlachje dat danste rond Logan Roys lippen in die seconden voordat het beeld op zwart ging, iets betekende. Ik mag er alleen niets over zeggen…

HBO heeft mij, samen met alle tv-recensenten wereldwijd die momenteel de eerste zeven afleveringen van het derde seizoen aan het verslinden zijn (de opwinding in tv-recensenten-land was groot deze week!), namelijk vriendelijk gevraagd er met geen woord over te reppen tot het moment dat het embargo wordt opgeheven.

Embargo’s zijn zeer gebruikelijk in tv- en streamingland. Netflix, HBO, AppleTV+, Prime, ze hanteren ze allemaal. Journalisten krijgen (meestal) ruim vóór de release van een serie een aantal afleveringen (screeners) om te bekijken zodat zij genoeg tijd hebben om hun meningen te vormen en stukken te schrijven. In ruil daarvoor wordt de journalist gevraagd publiekelijk pas iets over de serie los te laten op of na de door de streamer/zender gewenste datum. Het is een manier om de publiciteit rondom een nieuwe televisieserie enigszins in de hand te houden. Netflix en HBO kunnen immers niet bepalen wát er wordt geschreven, maar wel wanneer. Meestal wordt een embargo een week of twee voordat de serie uitkomt opgeheven. Zo kan er geleidelijk wat buzz ontstaan en lijkt het – idealiter – rondom de release alsof iedereen het er over heeft.

Maar soms krijgt een titel een embargo van slechts een paar dagen mee. Of zelfs nog minder. Bij Apple’s Foundation bijvoorbeeld, mochten de recensies niet eerder dan op de dag zelf worden vrijgegeven. Iets dat een tijdje terug ook bij Netflix’ inmiddels gecancelde Jupiter’s Legacy het geval was. Dat terwijl beide streamers normaal veel ruimere embargo’s hanteren.

Mijn ervaring inmiddels is dat de lengte van een embargo vaak veel weggeeft over de kwaliteit van de serie. Laat ik het zo zeggen, als ik lees dat een recensie pas op de dag van release mag worden gepubliceerd, ga ik er vanuit dat de titel zal tegenvallen. Wat vaak ook zo is. Zo is Foundation, een serie waar naar werd uitgekeken, redelijk lauwtjes ontvangen. Ook ik vind het ondanks flink wat spektakel in aflevering 1, uiteindelijk toch behoorlijk tegenvallen. En in het geval van Jupiter’s Legacy waren de recensies, toen ze eenmaal gepubliceerd mochten worden, soms ronduit vernietigend.

Het lijkt er daarom op dat netwerken en streamers soms liever kiezen voor géén buzz vooraf, dan eventuele slechte buzz. In de hoop dat kijkers alsnog inschakelen omdat ze benieuwd zijn naar de serie. Iets dat kijkers wellicht niet doen wanneer er al meerdere slechte recensies in hun tijdlijnen en kranten voorbijgekomen zijn. Een uiterst strak embargo (en dus het gebrek aan vroege recensies of hype op social media) kan daarom veel zeggen over de serie die gaat komen.

Ik mag nog steeds niks zeggen over het derde seizoen van Succession, maar ik kan wel verklappen dat het embargo maandag al wordt opgeheven. Dat is TWEE weken voor de release. Het lijkt er dus op dat ze bij HBO alle vertrouwen hebben in het volgende hoofdstuk van de saga van de familie Roy. Trek daar vooral je conclusies uit.

Dit stuk verscheen eerder in Anke’s tweewekelijkse nieuwsbrief I like to watch, waarin ze series bespreekt en tips geeft voor nieuwe series. Abonneren kan hier.

TAGS
DEEL DIT BERICHT